Linićeve škare: Tko su proračunski gubitnici, a tko dobitnici?

Prema proračunu za 2012. godinu 16 ministara dobilo je manje novca, a najveći gubitnik je Ministarstvo poljoprivrede, odnosno ministar Tihomir Jakovina koji je dobio naputak da sastavi proračun do najviše 3,76 milijardi kuna, što ej 22 posto manje nego prošle godine, piše Novi list.

Na subvencijama Vlada planira uštedjeti 1,4 milijarde kuna, a uz subvencije poljoprivredi stradat će i one za HŽ.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture mora smanjiti proračun za oko 300 milijuna kuna, odnosno na raspolaganju će imati 5,65 milijardi kuna

Ministarstvu znanosti proračun se smanjuje za oko četiri posto, odnosno za oko 440 milijuna kuna te će u ministarstvu ove godine imati na raspologanju 11,29 milijardi kuna. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić morat će se snaći s oko 11 posto manje novca, odnosno oko 300 milijuna kuna te ministarstvu ostaje na raspolaganju 2,4 milijarde kuna.

Proračun ministarstva zdravstva smanjuje se za 560 milijuna kuna dok ministarstvo socijalne politike i mladih ostaje bez 61 milijuna kuna. Ministarstvo obrane raspolaže proračunom od 4,78 milijardi kuna što je za 200 milijuna kuna manje nego prošle godine. Proračun je smanjen i MUP-u i to za 384 milijuna kuna čime je ograničen na 4,78 milijardi kuna.

Dobitnici 

Veći proračun za oko 480 milijuna kuna dobilo je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava te on iznosi 38,02 milijarde kuna. U Ministarstvu financija mogu računati na dodatnih 650 milijuna kuna, što ne znači da će trošiti više jer ove godine imaju 1,2 milijardu kuna veće troškove otplata kamata u ovoj godini  što je ukalkulirano prilikom donošenje proračuna. (jk)

 

 

Izvor: www.novilist.hr

 

 

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox