Lučki sindikati uputili zahtjev za upis novog paketa dionica

Predstavnici dvaju lučkih sindikata i umirovljenika riječke Luke uputili su zahtjev Vladi da što prije donese odluku o upisu i kupnji dionica po povoljnijim uvjetima radnicima i umirovljenicima Luke Rijeke, naglasivši da model prodaje dionica Luke Ploče, koji je prihvaćen u siječnju ove godine, nije prihvatljiv zaposlenicima i umirovljenicima riječke Luke.

Na konferenciji za novinare bili su predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenika riječke luke Roberto Zubčić, predsjednik Lučkog slobodnog sindikata Drago Jelčić i predsjednik Udruge umirovljenika Luke Rijeke Emilio Domijan. Radnici i umirovljenici riječke luke traže od Hrvatskog fonda za privatizaciju odobrenje za upis novog paketa dionica, što je svojim potpisima poduprlo oko 1500 radnika i umirovljenika. Predlažu da im se omogući kupnja novog paketa dionica po nominalnoj cijeni od 100 kuna po dionici, odnosno po cijeni umanjenoj za jedan posto za svaku godinu radnog staža u Luci. Traže i dodatni popust od 50 posto, ako se dionice kupe jednokratno za gotovinu.

Moratorij na prodaju dionica trajao bi dvije godine, a daljnu prodaju nadziralo bi povjerenstvo u kojemu bi bili sindikati, umirovljenici, dioničari i lučke stručne službe. Predstavnici sindikata podsjetili su da su lučki sindikati tražili reviziju pretvorbe riječke Luke te da je revizijom utvrđeno da pretvorba nije bila zakonita. Osim toga, skladišni kompleks Luke Rijeke na Škrljevu, koji je bio proglašen pomorskim dobrom, vraćen je u vlasništvo Luke, pa je povećan njen temeljni kapital, a Vlada je stekla 49,64 posto dionica, naveli su dodavši da je putem HFP-a, HZZO-a i HZMO-a u vlasništvu države ukupno više od 85 posto dionica Luke Rijeke.

Po njihovim riječima, sadašnji radnici 'drže'  samo 27.993 dionice Luke ili 0,47 posto, a tijekom pretvorbe učinjena im je nepravda jer nisu mogli sudjelovati u kupnji dionica Luke s većim temeljnim kapitalom, tj. skladištem na Škrljevu. Smatraju da  bi oko 1,4 milijuna dionica (23,72 posto vlasničkog udjela), koliko ih posjeduje HFP, bilo dovoljno dionica za sadašnje radnike i umirovljenike riječke luke, a očekuju da će ih se, ako bi stekli pravo na upis i kupnju, javiti oko 2500. Govoreći o modelu prodaje dionica Luke Ploče radnicima predstavnici sindikata istaknuli su, među ostalim, da će radnici Luke Ploče postati većinski vlasnici, a da radnici riječke Luke to nikada neće biti, da su tijekom pretvorbe radnici Luke Ploče upisali veću vrijednost dionica te da u Pločama u izjašnjavanju o kupnji dionica nisu sudjelovali umirovljenici. (Hina/mš)

 

 

Foto: www.lukarijeka.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox