Ma gle čuda: Eurozona više nije uzor

Eurozona gubi status uzora za novije i moguće buduće članice Europske unije zbog opsjednutosti dužničkom krizom, pa prijeti opasnost razvodnjavanja pa i poništavanja provedenih reformi, kazao je čelnik Europske banke za obnovu i razvoj.

Proces proširenja EU-a stao je pa zemlje nekadašnjeg sovjetskog bloka gube poticaj za nužne reforme. Stoga slabe i njihovi izgledi za rast, upozorio je u četvrtak glavni ekonomist EBRD-a Erik Berglof.

To uporište, orijentacija koju je osiguravala perspektiva ulaska u EU i potom u eurozonu polako se gubi, kazao je Berglof za Reuters na godišnjem okupljanju Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u Davosu. Mislim da će dodatne preostale reforme koje jamče rast biti odgođene. Europa je fokusirana na rješavanje dužničke krize pa njezine vlade nemaju vremena baviti se proširenjem EU-a.

Moguće nove članice posustaju, smatra Berglof, ukazujući na Srbiju koja je trebala dobiti status kandidata za članstvo u Uniji, ali su europski čelnici suspendirali postupak. Te zemlje smatraju da u dogledno vrijeme neće biti promjena u njihovom odnosu s Europskom unijom, tumači čelnik EBRD-a, dodajući da je eurozona zaokupljena sama sobom.

Ljudi su spremni na žrtve u ime višeg cilja. Ako se ta orijentacija izgubi, puno je teže provoditi strukturne reforme, dodao je. (Hina/jk)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox