Ma kakav Beč! U Zagreb u shopping...

Sigurno niste umakli reklamama te tako znate da se u petak u Zagrebu otvara još jedan trgovački centar. Arena Centar samo je jedan u nizu inih centara metropole, čija zajednička kvadratura prestiže kvadraturu onih u Beču.

Arena Centar nudi 60.000 kvadrata te je drugi po veličini u Zagrebu, odmah nakon Westgatea koji nudi 90.000 kvadrata. U samo godini dana otvorena su ta dva shopping centra, koji s ostalima broje 430.000 kvadrata . U prijevodu 500 četvornih metara na 1000 stanovnika. Usporedbe radi Beč broji 465 četvornih metara, a Ljubljana 485 četvornih metara. Naša metropola tako je vodeća u kvadraturi shopping centara, međutim se postavlja pitanje nije li previše za kupovnu sposobnost građana?

Za Poslovni je dnevnik Hanna Bomba-Willlhelmi, direktorica bečke tvrtke RegioPlan Consulting GmbH, komentirala kako je s investicijske strane otvaranje centara dobro, budući da pokazuje kako je interes investitora za Zagreb velik i kako mjesta za kvalitetne projekte uvijek ima iako je možda tržište zasićeno.

Istodobno, Državni zavod za statistiku donosi rezultate o prometu od trgovine na malo, koji pokazuju da je rujan 2010. donio nominalni rast prometa u odnosu na rujan prethodne godine, i to za 1,6 posto, piše Poslovni dnevnik. Deveti je mjesec treći za redom koji pokazuje porast prodaje od trgovine na malo, međutim je riječ o minimalnom porastu potrošačkih rezultata. Kako piše Poslovni dnevnik, trgovcima se ipak vraća optimizam, budući da je riječ o porastu prodaje nakon 21 mjesec kontinuiranog pada.  (S.J.)

 

Izvor: Poslovni dnevnik, broj 1681, izdanje 4.11.2010.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox