Ministar Mrsić: Rad u javnim službama je privilegija

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Gostujući u Dnevniku HTV-a, ministar Mrsić naglasio je kako su rad od kuće, rad na izdvojenom mjestu, virtualno radno mjesto te prekovremeni rad oni dijelovi zakonskih promjena oko kojih se možemo dogovoriti.

Dodao je kako će mjerodavno ministarstvo u tri mjeseca iskoristiti i mogućnost da počne razgovarati sa socijalnim partnerima o promjena na razini ugovora o radu.

Podsjetio je kako Ministarstvo želi da za stol o tim pitanjima zajedno sjednu i sindikati i poslodavci te probaju postići dogovor. U suprotnom, Vlada će to preuzeti na sebe i donijeti zakonska rješenja.

Kada je riječ o mirovinama, posebno u kontekstu mogućnosti dolaska Međunarodnoga monetarnog fonda  u Hrvatsku, Mrsić je rekao kako misli da MMF nije bauk, a što se tiče samih mirovina, misli da nam ovu godinu MMF neće trebati ako se svi dogovorimo, skupimo glave i krenemo u reforme koje sljedeće godine moramo napraviti, a trebali smo ih napraviti 2008. godine.

Ministar Mrsić je podsjetio kako je Vlada već rekla da se stabilizacija države i proračuna neće graditi na mirovinama koje će se isplaćivati na vrijeme te će se usklađivati sa socijalnim partnerima.. 

Ministar smatra da je dosta rigidnosti vezano uz kolektivne ugovore, pa se zakonske promjene moraju napraviti i na tom području. 

A kada su u pitanju dijelovi kolektivnog ugovora koji se odnose na otpuštanje radnika, Mrsić je spomenuo da je tu jedan od mehanizama jedinstveni ugovor o radu s fondom otpremnina, po kojem će poslodavcu biti manje isplativo otpustiti onoga tko ima duži radni staž, a i oni koji imaju manje radnoga staža dobit će dio otpremnine koji će onda moći upotrijebiti za nešto drugo.

Ministar smatra kako je privilegija rad u javnim službama jer je plaća sigurna i stiže na vrijeme, pa zato, kazao je, plaće u tome sektoru moraju biti nešto niže od realnoga sektora.

Najavio je da u javnome sektoru slijedi provjetravanje, odnosno da treba zaposliti puno mladih visokoobrazovanih ljudi koji će odgovoriti izazovima EU-a, te da javna poduzeća trebaju provesti restrukturiranje tako da posluju ili s pozitivnom nulom ili s dijelom profita, prenosi mojposao.net.

Plan smanjenja zaposlenih biti će podržan sa socijalnim mjerama i stimulativnim otpremninama, naglasio je Mrsić. (sh)

 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox