MMF: Hrvatsku očekuje pad BDP-a za 1,5 posto

Foto: Shutterstock

Hrvatsku, uz nepovoljne vanjske uvjete i potisnutu domaću potražnju, u ovoj godini očekuje daljnji pad BDP-a za 1,5 posto i njegov skroman rast od 0,75 posto u 2013. godini. 

Bez odlučnog rješavanja prepreka rastu ulaganja i zaposlenosti, potencijalni rast ostat će skroman u idućem razdoblju, procjena je Izvršnog odbora Međunarodnog monetarnog fonda koji je prošli tjedan zaključio konzultacije u vezi s člankom IV. Statuta MMF-a s Hrvatskom. 

 Hrvatska prolazi kroz razdoblje dugotrajne recesije koja odražava potisnutu domaću potražnju, slabu konkurentnost i nepovoljno vanjsko okružje. Kratkoročni izgledi za rast i dalje su slabi te prevladavaju rizici s negativnim predznakom, a strukturne prepreke otežavaju srednjoročni rast, procjena je izvršnih direktora MMF-a koji naglašavaju važnost ostvarenja napretka u provedbi politika i strukturnih reformi za poticanje rasta i smanjenje ranjivosti.

Te ocjene iznose informaciji za javnost o konzultacijama koje je Izvršni odbor MMF-a zaključio 7. studenoga. Na internet stranicama MMF-a objavljeni su materijali vezani uz konzultacije - informacija za javnost, kao i opširno izvješće članova Misije MMF-a koja je od 19. rujna do 2. listopada boravila u Hrvatskoj u redovnim godišnjim konzultacijama u vezi s člankom IV. Statuta MMF-a. Sve te dokumente, u hrvatskom prijevodu, na svojim web stranicama objavila je i Hrvatska narodna banka. MMF podsjeća kako su hrvatske vlasti u kolovozu donijele sveobuhvatan program strukturnih reformi, te kako su u ovoj godini pokrenule procese znatne konsolidacije kojemu je cilj smanjiti manjak s 5,2 posto BDP-a u 2011. na 4 posto BDP-a u 2012. godini. Pozdravljaju opredijeljenost hrvatskih vlasti prema fiskalnoj konsolidaciji i smanjenju rashoda koje je provedeno u 2012.

Iako uviđaju da je fiskalna konsolidacija posebice izazovan zadatak u sadašnjim okolnostima, direktori su naglasili njezinu neophodnost za ponovno uspostavljanje održivosti duga, ispunjavanje zahtjeva Zakona o fiskalnoj odgovornosti i zadržavanje pristupa tržištu. Direktori stoga smatraju da je u 2013. i u srednjoročnom razdoblju potrebno nastaviti s postupnom ali trajnom konsolidacijom koja se zasniva na rashodima, uz istodobno očuvanje kapitalnih rashoda, navode iz MMF-a.

MMF podržao Vladine poteze

Hrvatske vlasti ohrabruju da ustraju u svojim naporima da se porezna struktura promijeni tako da se smanji opterećenje na rad, a da se pritom ne utječe na porezne prihode. Izvršni su direktori pozdravili i nedavno donošenje Vladina programa strukturnih reformi, koji je "dobar početak na putu ponovnog uspostavljanja konkurentnosti i poticanja rasta". Također su ohrabrili hrvatske vlasti da odrede specifične politike i prioritet daju mjerama koje su usredotočene na povećanje participacije radne snage, poboljšanje fleksibilnosti na tržištu rada, smanjenje prepreka ulasku na tržište i poticanje tržišnog natjecanja.

Izvršni su direktori pozdravili povećanu fleksibilnost tečaja posljednjih godina, no, ipak su se općenito složili da je okvir održavanja razmjerno stabilnog tečaja dobar za Hrvatsku i da bi pretjerane tečajne oscilacije bile štetne s obzirom na visok stupanj euroizacije i znatan inozemni dug. Kako bi se dodatno ojačala otpornost na vanjske šokove, hrvatskoj su središnjoj banci preporučili da nastavi postupno povećavati međunarodne pričuve.

Hrvatski je financijski sektor dobro kapitaliziran i otporan na šokove, ali i suočen s rizicima, primjerice neizravnim kreditnim rizikom koji proizlazi iz ranjivih dužnika i velikom ovisnošću o matičnim bankama u pogledu financiranja, pa izvršni direktori MMF-a naglašavaju važnost održavanja visokih zakonom propisanih rezervi kapitala, osiguravanja odgovarajućih rezervacija za loše kredite, daljnjeg jačanja financijskog nadzora i supervizorskih propisa, kao i pažljivog praćenja kretanja u vezi s likvidnošću i kreditima. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox