MMF: Smanjite javne rashode

Potrebno je daljnje jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, smanjivanje fiskalnog deficita i nastavak strukturnih reformi, rekla je Zuzana Murgasova, voditeljica misije Međunarodnog monetarnog fonda za Hrvatsku, u današnjem razgovoru s predstavnicima saborskog Odbora za financije i državni proračun.

Predsjednik Odbora za financije i državni proračun Goran Marić naglasio je kako je 2009. bila iznimno teška za hrvatsko gospodarstvo što potvrđuje i pad BDP-a od 5,8 posto na godišnjoj razini. Ove godine bilježe se prvi pozitivni rezultati mjera gospodarskog oporavka, naglasio je, no također se predviđaju negativne vrijednosti BDP-a, dok se u sljedećoj godina očekuje rast od 1,6 posto.

O proračunu za sljedeću godinu Marić je rekao da će biti na razini ovogodišnjeg. Vladine mjere za gospodarski oporavak u fazi su implementacije, a puni rezultati se mogu očekivati u srednjoročnom razdoblju, kazao je.

Voditeljica misije MMF-a za Hrvatsku Zuzana Murgasova rekla je da je MMF svjestan izazova s kojima se Hrvatska suočava, prije svega borba sa posljedicama recesije, ali i završna faza pristupnih pregovora s Europskom unijom.

Istaknula je da i MMF očekuje pozitivne pokazatelje za Hrvatsku u sljedećoj godini. Ipak, dodala je, potrebno je daljnje jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, smanjivanje fiskalnog deficita i nastavak strukturnih reformi.

Zuzana Murgasova je pozdravila program gospodarskog oporavka, rekavši da on dobro detektira aktualne probleme. Napredak je vidljiv u području radnog zakonodavstva, prije svega nove odredbe zakona o mirovinskom osiguranju, te u olakšavanju registracije poslovnih subjekata i smanjenju parafiskalnih nameta.

Područja kojima je potrebna daljnja reforma su financijska održivost mirovinskog i zdravstvenog sustava, racionalizacija i podizanje učinkovitosti javnog sektora te jačanje fleksibilnosti tržišta rada.

Murgasova još jednom je naglasila potrebu smanjivanja javnih rashoda, zaključivši da su te mjere kratkoročno bolne, no u dugoročnom razdoblju osiguravaju rast gospodarstva, zaposlenosti, a time i samog standarda građana. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox