MMF sprema stroge uvjete zajma za Mađarsku

Mađarska računa da bi mogla nastaviti razgovore s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u rujnu, izjavio je za internetsko izdanje budimpeštanskog dnevnika Vilaggazdasag glavni mađarski pregovarač. Mađarsko izaslanstvo na čelu s Mihaljijem Vargom očekuje da će se dvije strane držati dogovorenih rokova i da će se pregovori nastaviti u rujnu, kazao je Varga. Pregovarači su u neprekidnom kontaktu, dodaju iz ureda za pregovore.

Ravnatelj Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za vanjsku politiku Gerry Rice kazao je prošlog tjedna da je MMF u kontaktu s mađarskim vlastima u vezi s nastavkom razgovora o zajedničkom programu MMF-a i Europske unije za Mađarsku, ali konkretan datum još nije određen.

Na kraju prvog kruga pregovora u srpnju premijer Viktor Orban kazao je da će se izaslanstvo EU-a i MMF-a vratiti u Mađarsku u rujnu, kada će vlada po njegovim riječima reagirati na njihovo mišljenje o proračunu za 2013. i na uvjete za finacijsku pomoć.

Dva su upućena izvora za Reuters u srpnju potvrdila da su zajmodavci sastavili popis strogih uvjeta i da vlada mora odgovoriti na njih prije nastavka pregovora u rujnu.

MMF je u srpnju poručio da bi se mađarska politika trebala preusmjeriti s ad hoc mjera porezne politike na efikasniju državnu potrošnju. Naglasili su također da se mađarsko gospodarstvo suočava s nekoliko ozbiljnih izazova zbog velikog javnog i vanjskog duga, napregnutih bilanci banaka i poljuljanog povjerenja ulagača.

Izvršni direktor mađarskog ogranka austrijske Erste banke Radovan Jelasic kazao je da se također zajedno sa čelnicima drugih banaka sastao s izaslanstvom MMF-a i EU-a. Po njegov procjeni, nije vjerojatno da će Mađarska osigurati kreditnu liniju MMF-a u ovoj godini a moglo bi se dogoditi i da ne postigne dogovor s međunarodnim zajmodavcima.

Čak i ako sporazum bude postignut, ne očekujem ga u ovoj godini, kazao je Jelasic a prenosi mađarski portal Index.hu. (Hina/jk)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox