Na kraju srpnja međunarodne pričuve iznosile 11,6 milijardi eura

Prema prvim podacima HNB-a ukupna aktiva središnje banke u srpnju je zabilježila blagi pad u odnosu na lipanj. Na kraju srpnja ukupna je aktiva iznosila 87,28 mlrd. kuna, pri čemu je inozemna aktiva iznosila 87,27 mlrd. kuna, odnosno 11,6 mlrd. eura. To je za 115 mil. kuna ili 0,1% manje nego na kraju lipnja.

Iako se od svibnja međunarodne pričuve smanjuju, u odnosu na isto razdoblje prošle godine još uvijek su na višoj razini. U odnosu na srpanj prošle godine, međunarodne su pričuve više za 3,6 mlrd. kuna ili 4,3%, pri čemu je na kunski izraz međunarodnih pričuva utjecalo slabljenje kune u odnosu na euro i dolar za 0,9%, odnosno za 17,4%.

U odnosu na kraj prošle godine bilježe rast od gotovo 3 mlrd. kuna (3,5%), pri čemu je najveći rast zabilježen u travnju, što je najvjerojatnije rezultat kupoprodajnih aktivnosti između središnje banke i središnje države nakon izdanja euroobveznice (1,5 mlrd. dolara). Time je, uz kupnju deviza od države nakon izdanja 764 mil. eura eurskih trezorskih zapisa u veljači, višestruko nadoknađeno smanjenje međunarodnih pričuva zbog četiri devizne intervencije u iznosu od 724 mil. eura u prvoj polovici ove godine.

Međunarodne rezerve dostatne za provođenje monetarne politike

U travnju su međunarodne pričuve dosegnule najvišu razinu u ovoj godini (93,9 mlrd. kuna), nakon čega su se smanjivale primarno uslijed smanjenja oročenih depozita un stranim bankama. Iznos međunarodnih pričuva najčešće se promatra u odnosu na vrijednost uvoza roba i usluga te u odnosu na dospjele kratkoročne obveze po osnovi inozemnog duga.

Prema našim procjenama međunarodne pričuve će i ove godine nastaviti odgovarati vrijednosti uvoza robe i usluga za razdoblje od sedam i pol mjeseci (minimalno optimalna razina je tri). S druge strane, prema HNB-ovim projekcijama otplate inozemnog duga one u potpunosti pokrivaju obveze prema inozemnim vjerovnicima koje dospijevaju do kraja prvog tromjesečja 2013. S obzirom da je minimalna optimalna razina. Dakle, trenutni iznosi međunarodnih pričuva dostatni su za uspješno provođenje monetarne politike, odnosno održavanje stabilnog tečaja EUR/HRK, ističu analitičari RBA.

 

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox