Nagomilali gubitke: JP Morgan gubi devet milijardi dolara?

Gubici američke banke JP Morgan na promašenoj trgovini financijskim izvedenicama mogli bi dosegnuti devet milijardi dolara, što je gotovo pet puta više no što je banka najavila u svibnju, piše u četvrtak The New York Times.

List prenosi navode neimenovanog izvora da je interno izvješće banke iz travnja pokazalo da bi u najgorem slučaju gubici na trgovini izvedenicama mogli dosegnuti osam do devet milijardi dolara. Pojedini regulatori procjenjuju ipak da je iznos bliži rasponu od šest do sedam milijardi eura, dodaje NYT.

Prošlog je tjedna američka tv-postaja za poslovne vijesti CNBC također objavila da odgovarajući gubici banke neće premašiti iznos od šest do sedam milijardi dolara, pod uvjetom da u JPMorganu brzo reagiraju i zatvore problematične pozicije.

Regulativa financijskog sektora

Izvršni direktor JPMorgana Jamie Dimon kazao je da bi konačni gubici na trgovini mogli biti viši od dvije milijarde dolara, koliko je najavljeno u svibnju. Usporedbe radi, banka je u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila dobit od 5,4 milijarde dolara. Osjetno viši gubici otvorili bi nova pitanja o velikim američkim bankama na Wall Streetu, koje kritičari optužuju da koriste svoj status 'prevelikih da bi se dopustio njihov slom' za rizične spekulacije. Upozoravaju također da bi mogle ponovo ugroziti posustalo američko gospodarstvo.

Promašene spekulacije JPMorgana potpirile su i sumnje da SAD nije na primjereni način reformirao regulativu financijskog sektora nakon financijske krize u 2008., među čijim su glavnim uzrocima bile upravo rizične trgovinske transakcije na Wall Streetu.

NYT piše da će JPMorgan objaviti dio ukupnih gubitaka 13. srpnja, u sklopu izvješća u poslovanju u drugom tromjesečju. (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox