Neizvjesnost u vezi sveobuhvatnog rješenja krize pritisnula euro

Euro je u ponedjeljak oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima, pritisnut neizvjesnostima u vezi toga hoće li čelnici eurozone uspjeti ovaj tjedan dogovoriti sveobuhvatni plan za rješavanje dužničke krize.

 

Euro je tako tijekom dana prema dolaru oslabio 0,3 posto i njime se trgovalo po 1,3848 dolara, nakon što je nakratko dosegnuo 1,3955 dolara, najvišu razinu u današnjem trgovanju. Dolar je pak prema jenu oslabio za 0,2 posto, na 76,07 jena, i drži se nešto iznad rekordno niskog tečaja dolara od 75,78 jena, koji je zabilježio u petak.

Euru je početni poticaj za rast pružila vijest da su tijekom proteklog vikenda čelnici Europske unije došli korak bliže postizanju sporazuma o dokapitalizaciji banaka, a čelnici Francuske i Njemačke približili stajališta o modalitetu korištenja Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF) kako bi se suzbilo širenje krize na tržištima obveznica.

Ipak, ozbiljna neslaganja i dalje postoje u vezi visine otpisa koji će morati prihvatiti držatelji grčkih državnih obveznica u privatnom sektoru, a konačna odluka odgođena je za srijedu kada se održava drugi summit. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox