O happy day? Participacija smanjena za 5 kuna.

Participacija primarne zdravstvene zaštite, za opću medicinu, ginekologiju i dentalnu medicinu smanjuje se s postojećih 15 na 10 kuna, piše novilist.hr. To će doduše koristiti samo onim građanima koji ne plaćaju dopunsko zdravstveno osiguranje, čime automatski otpada 2,1 milijun osiguranika, 800 tisuća djece do 18. godine života i nešto teških bolesnika.

 

Pet kuna manje plaćat će se za svaki posjet liječniku obiteljske medicine i svaki podignuti recept u ljekarni. U bolnicama će se doduše i dalje plaćati isti iznosi participacije, u rasponu od 15 do 3.000 kuna.

Ovo sniženje participacije također je, kao i većina propisa u Hrvatskoj danas, dio usklađivanja s Europskom unijom. Ostale izmjene će primjenjivati od 2013. godine, ali participacija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti će se smanjiti sa 0,45 na 0,30 posto proračunske osnovice čim se zakon donese. Unazad dvije godine, osim ove participacije, bitno su poskupjele i participacije u bolničkim uslugama, gdje pacijenti plaćaju 20 posto troška pojedine zdravstvene usluge. Upravo ovo je bilo "dovuklo" dva milijuna ljudi u sustav dopunskog osiguranja.

 

Nove participacije:

posjet liječniku 10 kn
recept u ljekarni prije 10 kn
dnevna bolnica ostaje 25 kn
bolnička dijagnostika ostaje 50 kn
fizikalna medicina ostaje 25 kn
dan bolnice ostaje 100 kn

 

Time su se prihodi dopunskog zdravstvenog osiguranja u prvoj godini povećali za 230 posto, na 1,6 milijardu kuna. U prvom polugodištu 2010. godine HZZO je zaradio nešto više od milijardu kuna, ili za 43 posto više u odnosu na godinu ranije. Tako da ove uštede na participaciji i neće biti neki manjak u državnoj blagajni. Liječnik primarne zdravstvene zaštite dnevno otprilike naplati dvije do tri participacije, što znači da će 2.400 obiteljskih liječnika u Hrvatskoj dnevno naplatiti 10 do 15 kuna manje po ordinaciji. U godinu dana bi se ovim putem moglo naplatiti oko sedam milijuna kuna manje, što s obzirom na prihode dopunskog osiguranja i nije neki iznos. (MJ)

 

Izvor: www.novilist.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox