Obećana zemlja: Trbuhom za kruhom...u Brazil!

Europljani zbog krize sve češće napuštaju svoje zemlje i odlaze preko oceana u potrazi za boljim životom, ali njihovo odredište više nije Amerika, nego Brazil, piše Business.hr.

Peta najmnogoljudnija država svijeta i odnedavno šesto svjetsko gospodarstvo ne privlači samo Europljane nego i Amerikance jer osim novca Brazil ima i radna mjesta koja treba popuniti. 

Dobrodošli su svi, od građevinskih radnika do visokoobrazovanih stručnjaka. Podaci brazilskog ministarstva rada pokazuju da se broj stranaca u razdoblju od siječnja do studenoga 2011. koji legalno žive u Brazilu povećao za 50 posto, odnosno s oko 962 tisuće na otprilike na 2 milijuna.  Taj broj vjerojatno neće stati na tome jer je jedno istraživanje pokazalo da oko 80 posto brazilskih kompanija planira povećati broj zaposlenih.

Obrnuta situacija

Najveći broj imigranata u Brazil stiže iz Portugala, nekadašnjeg brazilskog kolonijalnog gospodara te Španjolske, Francuske i Njemačke. Prije 300 godina Portugalci su tjerali lokalno stanovništvo da radi na poljima po užarenom suncu, a zauzvrat su im davali tek po komad kruha. Nakon tri stoljeća, situacija se potpuno promijenila, Portugalci su danas radna snaga u Brazilu, gdje danas najviše rade kao građevinski radnici na izgradnji nogometnih stadiona za  svjetsko nogometno prvenstvo, piše Wall Street Journal o fenomenu useljavaanja Portugalaca u Brazil.

Brazil je 2011. zauzeo šesto mjesto u poretku najsnažnijih ekonomija svijeta, pretekavši Veliku Britaniju, a 2010. bilježio je gospodarski rast od 7,5 posto. U 2011. ta je stopa iznosila 3,5 posto što je opet više od svjetskog prosjeka, a danas samo Indija i Kina imaju veću stopu rasta. Stopa nezaposlenosti u Brazilu trenutačno iznosi svega šest posto. (jk)

 

Izvor: www.business.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox