OTP banka povećala dobit za 36 posto

Mađarska banka OTP objavila je da joj je neto dobit u drugom tromjesečju poskočila za 36 posto zahvaljujući niskoj poredbenoj osnovici u prošloj godini i znatnom padu troškova pokrivanja rizika.Neto dobit banke iznosila je u drugom tromjesečju 37,29 milijardi forinti (195,4 milijuna dolara), u odnosu na 27,4 milijarde forinti u istom razdoblju lani kada ju je pritisnuo značajan otpis nematerijalne imovine u Crnoj Gori. Ako se izuzmu stavke poput posebnog poreza za financijski sektor, isplaćenih dividendi i neto gotovinskih transfera, dobit je u odnosu na prošlu godinu porasla za pet posto i iznosila je 44,6 milijardi forinti.

Vlada u Budimpešti uvela je prošle godine poseban porez za financijski sektor kako bi popunila rupe u proračunu. Porez je smanjio neto dobit banke u drugom tromjesečju za 7,2 milijarde forinti, u istom iznosu kao i u prošlom tromjesečju. U OTP-u očekuju da će sličan trošak poreza bilježiti i u preostala dva ovogodišnja tromjesečja, te da će konačni godišnji iznos poreza biti u skladu s prošlogodišnjih 29,47 milijardi forinti. Vlada će zadržati porez do kraja iduće godine. Objavila je da će određeni oblik poreza ubirati i nakon tog roka ali odluka o tome još nije donesena.

OTP-ovi konsolidirani neto prihodi od kamata porasli su u drugom tromjesečju za jedan posto na 150,98 milijardi forinti dok su neto prihodi od naknada i provizija uvećani za četiri posto na 35,37 milijardi forinti. Najveću potporu rezultatima banke dao je pad rezervacija za rizike na razini grupe za 40 posto, na 50 milijardi forinti. (Hina/jk)

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox