Ovršni zakon stupio na snagu, a u Fini nemaju ni obrasce ni pravilnike

Od ponedjeljka 15. listopada neisplaćene radničke plaće više se ne utjeruju na sudu, nego će se ubrzano naplaćivati putem Fine, ali nitko od 80 tisuća radnika koji mjesecima nisu dobili plaću nije pohrlilo na šaltere Financijske agencije.Promijenjeni Ovršni zakon stupio je na snagu, ali za dio zakona koji se odnosi na prisilnu naplatu plaća potrebno je donijeti provedbene akte te obrazac koji će popunjavati radnici prije nego što dođu do Fine.

Sindikatima je, kaže Jasenka Vukšić, pravnica u Sindikatu graditeljstva, najavljeno da će svi provedbeni akti biti doneseni u roku mjesec dana tako da bi se prvi redovi pred Finom eventualno mogli formirati sredinom studenog.

No, procedura će se riješiti lakše od izvora problema – činjenice da 80 tisuća radnika koji nisu jedan ili više mjeseci primili plaću radi u tvrtkama koje su u debeloj blokadi. S Finom ili bez nje, te tvrtke novca na računu nemaju, pa ni radnici neće tako brzo doći do zarađenih plaća.

Tužbe na sudu rješavale su se od jedne do dvije godine čak i tamo gdje uopće nije bilo spora da postoji dug radniku. Nakon što se donese pravilnik i tiskaju prateći obrasci koji će se ovjeravati kod javnog bilježnika, sve bi trebalo biti gotovo za mjesec dana.

Dok god se problem ne riješi sistemski, na dorade gledamo kao na nužno zlo i gašenje požara. Puno više očekujemo od predstečajnih nagodbi nego od Ovršnog zakona, jer će se u tim postupcima rješavati međusobni odnosi vjerovnika i stvoriti odnosi da tvrtka normalno posluje. Poslodavci su i sada dužni radnicima uručiti potvrdu o obračunu neisplaćene plaće, no J. Vukšić objašnjava da se te zakonske obveze drže samo velike tvrtke, u malima se nitko i ne usudi pitati za potvrdu.

Istovremeno kad i promijenjeni Ovršni zakon stupio je na snagu potpuno novi Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi koji treba naći rješenje za 60 tisuća blokiranih tvrtki.

Vlasnici, uprave tvrtki i njihovi vjerovnici dobili su rok od tri mjeseca da se dogovore hoće li pokušati spasiti poduzeće ili će u stečaj. Ministar financija Slavko Linić procjenjuje da će u idućih pola godine u predstečajnoj nagodbi naći rješenje za 650 tvrtki s velikim brojem zaposlenih, čime bi se riješio i problem neisplaćenih plaća.

Promjena u Ovršnom zakonu nije jedina novost u domaćem zakonodavstvu s kojom se pokušava uvesti red u međusobno plaćanje, ali i otvoriti prostor za nove inicijative i zapošljavanje, piše vecernji.hr. (sh)

Foto:Davor Puklavec/PIXSELL
 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox