Ozbiljan propust banaka u Velikoj Britaniji

Četiri najveće britanske banke pristale su platiti odštetu klijentima nakon što je bankovni regulator utvrdio da su ih obmanjivale pri prodaji osiguranja od viših kamatnih stopa na kredite. 

Agencija za financijske usluge (FSA) objavila je u petak da je postigla sporazum s Barclaysom, HSBC-om, Lloydsom i RBS-om o isplati odgovarajuće odštete klijentima budući da je istragom utvrdila propuste banaka u prodaji proizvoda osiguranja od viših kamatnih stopa, takozvanih kamatnih swapova.

Iz FSA su izvijestili da su pronašli dokaze o ozbiljnim propustima banaka i dodali: Smatramo da je to ozbiljno utjecalo na velik broj tih poduzeća.

Zaključak FSA potaknuo je mnoga mala poduzeća koja su kupovala osiguranja da zatraže odštetu od banaka, a traženi iznosi kreću se od mnogo milijuna do nekoliko milijardi funti.

Posrijedi je najnoviji u nizu slučajeva obmane u financijskom sektoru koji se protežu na više od dvadeset godina. Banke su već pristale platiti nešto više od devet milijardi funti odšteta klijentima zbog sličnih obmana. (Hina/sh)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox