Pali gospodari svemira: S&P snizio rejting pet najvećih američkih banaka

Bonitetska agencija Standard & Poor's smanjila je dugoročni kreditni rejting pet od šest najvećih američkih banaka, izvijestili su kasno u utorak mediji u SAD-u.

Bankama Goldman Sachs, Bank of America, Morgan Stanley i Citigroup rejting je smanjen s A na A-, dok je banci Wells Fargo snižen s AA- na A+. Od "velike šestorke" američkih banaka, samo je JPMorgan Chase prošao bez "ozljeda", navodi TV mreža CBS News.

Smanjivanje rejtinga dio je revizije ocjena za više od 37 velikih svjetskih banaka, koju je provela agencija. Takvi potezi često povise troškove zaduživanja za tvrtke, jer investitori zahtijevaju višu kamatnu stopu kako bi nadoknadili dodatni rizik.

Nema igranja

Sniženje rejtinga moglo bi biti posebno bolno za Bank of America, čija je vrijednost pala za preko 60 posto u ovoj godini, a i dalje je pod teretom brojnih pravnih pitanja povezanih s zlosretnom kupnjom Countrywidea, svojedobno vodećeg hipotekarnog kreditora na tržištu. BofA je u jednom podnesku regulatornom tijelu precizirala da bi sniženje rejtinga za jednu razinu zahtijevalo 5,1 milijardu dolara dodatnih sredstava.

Banke na teži način uče da su lake zarade već ostvarene, te da se više ne mogu igrati s novcem središnje banke - Federalnih rezervi (Fed) i rezervirati dobit. Sada trebaju smisliti kako naći pravu mjeru za svoje poslovne modele kako bi oni odgovarali usporenom rastu gospodarstva. Gospodari svemira su nakon svega samo obični smrtnici, zaključuje CBS News.

Snižavanje rejtinga najvećih američkih banaka govori o globalnim učincima dužničke krize u eurozoni.

Očito je da stres iz europskog bankarskog sustava uzima danak diljem svijeta, ocijenio je Guy LeBas, glavni strateg za prihode investicijskog fonda Janney Montgomery Scott LLC u Filadelfiji. (Hina/jk) 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox