Pivovarna Laško prodaje Mercatorove dionice (HITNO)

Slovenska skupina Pivovarna Laško (PL) objavila je da će nastaviti s postupkom prodaje svojih vlasničkih udjela, odnosno nestrateških investicija, među kojima je i 23,44 posto dionica trgovačkog lanca "Mercator".

 

U izvješću s jučerašnjeg sastanka svog nadzornog odbora, koji je objavljen u petak na internet stranicama Ljubljanske burze, Pivovarna Laško među ostalim navodi da je nadzorni odbor dao suglasnost da se "nastavi s prodajom udjela u Mercatoru, te ostalih investicija, a u skladu sa strategijom koju je pripremila uprava PL-a". Nadzorni odbor kompanije na svom je jučerašnjem sastanku potvrdio revidirani izvještaj o poslovanju cijele skupine u prošloj godini. Većina slovenskih medija u svojim komentarima u petak navodi da je nastavak procesa prodaje 23,44 posto Mercatorovih dionica ipak vrlo upitan nakon što su se pojavile zamisli da bi se Pivorarnu Laško moglo dokapitalizirati, što bi omogućilo novi reprogram njenih visokih kreditnih obveza od 450 milijuna eura, ali najviše zbog protivljenja mogućnosti ulaska Agrokora u vlasničku strukturu Mercatora, koji je navodno dao najpovoljniju ponudu za PL-ov dionički paket u najvećoj slovenskoj trgovačkoj kompaniji.

Iako su mogućnosti dokapitalizacije od 100 milijuna eura, u čemu bi po navodima medija sudjelovao i državni KAD fond manjim iznosom, još neizvjesne jer bi dokapitalizaciju moralo podržati 70 posto vlasnika kapitala u PL-u, postupak prodaje četvrtine dionica Mercatora u vlasništvu PL-a ipak bi mogao biti prekinut, navode slovenski mediji. Pri tome kao znakovit potez ističu pismo koje je direktor uprave Mercatora Žiga Debeljak u četvrtak uputio najvećih dioničarima Mercatora, bankama koje su kreditori i suvlasnici PL-a i samog Mercatora. Debeljak je zbog "novog registriranog interesa" među potencijalnim strateškim ulagačima s područja EU-a predložio organiziranje novog javnog natječaja, odnosno međunarodnog tendera do kraja ove godine, u okviru kojega bi se strateškom investitoru ponudilo 50 do 75 posto dionica Mercatora. Po njegovoj ocjeni, tako bi se za dioničare postiglo bolju cijenu, uz premiju koja se očekuje prilikom prodaje većinskog kontrolnog udjela, što pri prodaji četvrtine dionica ne bi bilo ostvareno. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox