Pod nadzorom: Hanfa suspendirala Abacus brokere

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga dala je nalog Zagrebačkoj burzi da po hitnom postupku privremeno suspendira Abacus brokere iz članstva, piše Business.hr.

Iz priopćenja Zagrebačke burze vidljivo je da je Hanfa u Abacus krenula u izvanredni nadzor.

Razlog je navodno izloženost Abacus borkera splitskoj banci Credo. Petar Brkić, suvlasnik Abacus brokera objašnjava da se prema zakonu o tržištu kapitala, specijalni račun 13 za posebne namjene smatra zaštićenom imovinom, a sredstva klijenata, odnosno fizičkih osoba izuzeta su od prisilne naplate i osigurana od likvidacije koja je provedena u Credo banci.

Dalje objašnjava da Credo više ne može isplatiti taj novac jer ga likvidatori ne žele prebaciti na račun 13 u nekoj od banaka gdje Abacus ima račun.

Hanfa svakodnevno kontrolira sredstva na računima Abacusa, a Brkića zanima zašto likvidatori, Državna agencija za sanaciju banaka i Hrvatska narodna banka ne žele prebaciti taj novac kako bi brokerska kuća mogla isplatiti novac klijentima. Dodaje da uz pomoć Hanfe pokušavaju doći do sredstava za račune za koje su smatrali da su zakonski zaštićeni.

Business.hr piše kako se navodno pregovara s Državnom agencijom za sanacijom banaka kako bi ona isplatila klijente. (jk)

 

Izvor: www.business.hr
Foto: Ante Samodol, predsjednik Uprave Hanfe (Zarko Basic/PIXSELL)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox