Pozitivna očekivanja: Njemačka poduzeća prognoziraju rast izvoza

Njemačka, drugi po veličini svjetski izvoznik, očekuje zdrav rast inozemne potražnje za domaćom robom zahvaljujući rastu tržišta u nastajanju i prvim naznakama oporavka u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), pišu njemački mediji.

Tako 3.200 poduzeća obuhvaćenih anketom Njemačke komore za trgovinu i industriju (DIHK) očekuje 4-postotni rast izvoza u ovoj godini, izvijestio je u ponedjeljak tjednik Der Spiegel.

Njihova je prognoza nešto niža od prosjeka u proteklih 10 godina koji je iznosio gotovo šest posto. Izvoz je tradicionalna okosnica najvećeg europskog gospodarstva, podsjećaju u Der Spiegelu.

Očekivanja kompanija vezana za poslovanje u inozemstvu oprezno su optimistična, pokazalo je istraživanje čije rezultate citira njemački tjednik.

Nekoliko kompanija navodi da tijekom godine očekuju poboljšanje na tržištu unatoč dužničkoj krizi eurozone, pri čemu najbolje prognoze vezuju za zemlje iz skupine BRIC, poput Brazila, Rusije, Indije i Kine.

Ukazuju i na znakove oporavka u SAD-u koji pokušava obnoviti snažan rast. Pesimizam iskazuju vezano za potražnju iz krizom razorenih europskih zemalja.

DIHK je također utvrdio da njemačke kompanije koje imaju proizvodne pogone i u matičnoj zemlji i u inozemstvu zapošljavaju više radnika u Njemačkoj nego u inozemstvu.

To znači da su inozemna ulaganja značajan poticaj za Njemačku kao mjesto za poslovanje, ocjenjuje Der Spiegel. (Hina/jh)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox