Predsjedniku JPMorgana odobrili isplatu bonusa od 23 milijuna dolara

Jamie Dimon zadržat će položaj predsjednika i izvršnog direktora velike američke banke JPMorgan Chase, unatoč nedavnom gubitku od dvije milijarde dolara i padu vrijednosti dionice banke za 12 posto, objavili su u američki mediji.

Dioničari su na godišnjem sastanku u Tampi, na Floridi, velikom većinom glasali da Dimon ostane na čelu uprave i odobrili mu isplatu kompenzacijskog paketa. Samo 40 posto dioničara glasalo je za neobvezujući prijedlog o razdvajanju radnog mjesta predsjednika i izvršnog direktora, čime bi Dimon bio smijenjen s dužnosti predsjednika. Banka nije objavila konačne rezultate glasanja, koji kasnije trebaju biti podneseni Komisiji za burze i vrijednosnice.

Njegov bonus iz prošle godine od 23 milijuna dolara dioničari su odobrili s 91 posto glasova. Dimon je rekao dioničarima da si je greške tvrtka sama nanijela, te da se "to nije trebalo nikada dogoditi", a novinarima je kasnije rekao da "dolar uvijek stane kod njega", odnosno da je on taj koji odlučuje i snosi odgovornost. Neki dioničari su na skupštini kritizirali Dimona zbog gubitaka, koji su poljuljali povjerenje ulagača u banku i zakomplicirali napore JPMorgana protiv strože regulacije Wall Streeta. Pastor Seamus Finn, predstavnik dioničara iz katoličke organizacije Misionari bezgrešne Marije, rekao je da su dioničari i prije čuli isprike Dimona za krizu s hipotekarnim kreditima i druge probleme. Čuli smo taj isti refren: Naučili smo iz svojih grešaka. To se više nikada neće ponoviti, rekao je Finn i dodao "pitam se da li vi to slušate?".

Nakon objave gubitka od dvije milijarde dolara u dva dana trgovanja na burzi, dionica JP Morgan Chasea pala je za 12 posto, a banka je izgubila gotovo 20 milijardi dolara tržišne vrijednosti. U utorak se dionica oporavila i rasla za 3 posto. U ponedjeljak je Bijela kuća objavila kako gubitak JPMorgana naglašava potrebu za strožim propisima na Wall Streetu, kao što su financijske reforme sadržane u tzv. Dodd-Frankovu zakona, čiji je veliki zagovornik predsjednik Barack Obama. Ina Drew, glavni investicijski dužnosnik banke izjavila je u ponedjeljak da će podnijeti ostavku. Drew je bila na čelu odjela JPMorgana odgovornog za dvije milijarde dolara gubitka. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox