Predviđanja MMF-a: Nova kriza stiže u rujnu

Nova, velika kriza u svjetskoj ekonomiji  mogla bi se dogoditi već u rujnu, objavljeno je u Washingtonu, na temelju prognoze stručnjaka MMF-a, prenosi Tanjug.

Stručnjaci MMF-a Luc Laeven i Fabian Valencia tvrde da je već za tri mjeseca moguć potop u globalnoj ekonomiji, a do tog su zaključka došli na temelju proučavanja povijesti svih globalnih i regionalnih financijskih kriza koje su se dogodile u razdoblju od 1970. do 2011.

Tvrde da većina kriza nastupa u predizbornoj ili izbornoj godini u velikim zemljama. Ove godine će, naime, biti održani predsjednički izbori u SAD-u, a planirana je i smjena političkog vodstva u Kini.

Izbijanje kriza u rujnu može biti uzrokovano završetkom financijske godine u SAD-u, a djelomično i činjenicom da je gospodarska aktivnost tijekom ljetnih mjeseci mala, jer političari i mnogi rukovoditelji kompanija odlaze na odmor, pa se tada jednostavno ne donose važne odluke, prenosi business.hr.

Kao tipičan primjer čvrstog temelja za početak krize analitičari navode aktualnu situaciju u SAD- u u kojem dvije vodeće političke grupacije ne mogu usuglasiti stavove oko proračunske politike. 

Zbog toga bi se, kako neki stručnjaci predviđaju, najmoćnija svjetska ekonomija uskoro mogla ponovno suočiti s vrlo jakom recesijom. (sh)

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox