Prosječna neto plaća u padu četiri mjeseca uzastopce

Prema posljednjim podacima DZS-a prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u lipnju je iznosila 5.492 kune, što je za 37 kuna ili 0,7% više nego u svibnju.

Na godišnjoj razini neto plaća je ostala gotovo nepromijenjena. Nominalan pad iznosio je 6 kuna, dok u realnom izrazu prosječna neto plaća nastavlja bilježiti godišnji pad četvrti uzastopni mjesec.

Naime, korigira li se godišnja nominalna stopa rasta prosječne neto plaće stopom inflacije (mjerene indeksom potrošačkih cijena) ona realno bilježi pad od 3,9% na godišnjoj razini (godišnja stopa inflacije u svibnju iznosila je 3,8%).

Prosječna bruto plaća u lipnju je iznosila 7.909 kuna, što je za 69 kuna ili 0,9% manje nego u svibnju. Na godišnjoj razini prosječna bruto plaća je ostala gotovo nepromijenjena u nominalnom izrazu, dok u realnom bilježi pad 3,8%. Izostanak realnog rasta plaća na godišnjoj razini odražava nastavak negativnih trendova na tržištu rada uslijed produljene krize u gospodarstvu uz istovremeno snažnije inflatorne pritiske. Rast stope PD-a te poskupljenje javnih i komunalnih usluga,smanjuju realni dohodak stanovništva i kupovnu moć.

S druge strane privreda je iscrpljena dugotrajnom recesijom pa izostaje i rast plaća i kreacija novih radnih mjesta. S obzirom da je u srpnju broj nezaposlenih porastao u odnosu na lipanj možemo očekivati nominalno smanjenje plaća u srpnju, ističu analitičari RBA u svojim najnovijim analizama. (jk)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox