Puštena u rad najveća solarna elektrana u Hrvatskoj

Tvrtka Adria Sol iz Kukuljanova, nedaleko Rijeke, izgradila je na krovu pogona za preradu soli u Industrijskoj zoni Kukuljanovo do sada najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj, ukupne snage 283 kWp (kilovat-pik), čija očekivana godišnja proizvodnja iznosi više od 300 tisuća kilovatsati (kWh), što bi, primjerice, bilo dovoljno za opskrbu oko 100 kućanstava električnom energijom.

Objekt na čijem krovu se nalazi ovaj fotonaponski sustav u vlasništvu je grupe Ma.Co.T. s kojom je Adria Sol vlasnički povezana.

Ukupna investicija prelazi 500 tisuća eura, a povrat investicije očekuje se nakon šest godina, izvijestili su iz tvrtke Adria Sol, dodajući da svu proizvedenu električnu energiju elektrana predaje u elektroenergetsku mrežu.

Osim ovog projekta Adria Sol, navodi se, instalirala je još veću solarnu elektranu (315 kWp) u Gospodarskoj zoni Čaporice, nedaleko Trilja, također na krovu u vlasništvu grupe Ma.Co.T. te se uskoro očekuje puštanje u rad, odnosno priključak na elektroenergetsku mrežu. Za gradnju solarne elektrane Čaporice korištena je ista tehnologija i oprema kao i za solarnu elektranu Kukuljanovo.

Prespora administrativna procedura

Iz tvrtke napominju da je administrativna procedura potrebna za realizaciju ovih projekata trajala skoro godinu dana, te dodaju kako bi bilo korisno za hrvatsko gospodarstvo da se administrativna procedura ubrza te da traje maksimalno par mjeseci, kao što je slučaj u EU.

Iz Adria Sol-a najavljuju i skori završetak nekoliko manjih solarnih elektrana na krovovima obiteljskih kuća. Napominju da osim investiranja i razvoja vlastitih projekata solarnih elektrana tvrtka nudi zainteresiranim klijentima fotonaponske sustave po sistemu "ključ u ruke". (Hina/jk)

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox