Regija prkosi krizi, stanje u Hrvatskoj i dalje nepovoljno

Regija Srednja i Istočna Europa u ovoj će godini u cjelini zabilježiti prosječan rast BDP-a od 2,6 posto, uz prognoziranu stopu rasta od 3,2 posto za 2013., dok se za Hrvatskoj tijekom 2012. ne predviđa nikakav rast, pokazuje Raiffeisen istraživanja na temu "Srednja i Istočna Europa (SIE) prkosi turbulenciji u eurozoni".

Srednja i Istočna Europa (SIE) do sada se uspješno oduprla turbulenciji u eurozoni i postigla zadovoljavajuću stabilnost, stoji u analizi koju potpisuje Peter Brezinschek, direktor Raiffeisen istraživanja, jedinice u sastavu Raiffeisen Bank International (RBI).

Za 2012. Raiffeisenov glavni analitičar očekuje da će regija SIE u cjelini zabilježiti prosječan rast BDP-a u visini 2,6 posto, uz prognoziranu stopu rasta od 3,2 posto za 2013. godinu. Razlika u odnosu na eurozonu je velika, s obzirom na očekivani pad BDP-a za 2012. godinu na 0,3 posto i oporavak rasta tek 2013. godine (kada se predviđa u visini 0,8 posto).

Razlika u perspektivama rasta među pojedinim regijama SIE-a zabilježenima posljednjih nekoliko tromjesečja, po Brezinschekovu mišljenju, bit će prisutna i u drugoj polovini ove godine.

Najuspješnije su i dalje Poljska s realnim rastom BDP-a u visini 2,8 posto i Rusija s 3,7 posto. Slovačka i Ukrajina također bi trebale nastaviti rasti, svaka po stopi od 2,5 posto, koja bi se nadodala na vrlo zadovoljavajuće pokazatelje posljednjih dviju godina, kaže Raiffeisenov glavni analitičar.

Umjereno poboljšanje

S druge pak strane, stanje na Balkanu po njegovu je mišljenju i dalje manje povoljno pa se stoga u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini ne očekuje nikakav rast tijekom 2012. godine.

Na tu je regiju recesija u rubnim članicama eurozone imala najviše negativnih utjecaja. I u sljedećih je godinu dana realno očekivati tek umjereno poboljšanje gospodarskih izgleda, objašnjava Brezinschek.

S rastom BDP-a u visini 3,6 posto 2012. godine Zajednica neovisnih država (ZND) imat će najbolja kretanja unutar regije SIE, a slijedit će je Srednja Europa (SE) s 1,4 posto. Jugoistočna Europa zabilježit će tek umjeren rast po stopi od 0,3 posto. (Hina/jk)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox