Šefica MMF-a: Ni Azija neće biti pošteđena krize

Postoji rizik od širenja svjetske financijske nestabilnosti ako svjetska gospodarstva ne budu reagirala zajednički, upozorila je u srijedu u Pekingu glavna direktorica MMF-a Christine Lagarde.

Ne budemo li djelovali zajednički, svjetsko gospodarstvo će se izložiti riziku od širenja nesigurnosti i financijske nestabilnosti, upozorila je, misleći pritom na dužničku krizu i na prijetnju recesije, u govoru koji je održala na početku dvodnevna posjeta Kini.

Svjetsko gospodarstvo je ušlo u opasnu i nesigurnu fazu, istaknula je direktorica MMF-a napomenuvši da "Azija neće biti pošteđena". Kini treba jaka valuta, kazala je također, u času kada se glavni trgovinski partneri Kine žale na nizak tečaj juana, koji je, drže, odgovoran za golem trgovinski suficit koji Peking gomila.

Lagarde je doputovala u Peking u prvi posjet Kini otkako je na dužnosti glavne direktorice fonda. S kineskim čelnicima će razgovarati o posljedicama dužničke krize u Europi i uvjetima u kojima bi drugo po snazi svjetsko gospodarstvo moglo biti dovedeno u položaj da kupuje više javnog duga u Starom Svijetu. Prije dolaska u Kinu posjetila je Moskvu gdje je s ruskim čelnicima razgovarala o djelovanju europske krize na njihovu zemlju. Lagarde će iz Kine otputovati u Japan. (Hina/jk)

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox