Siromašna Slovačka ipak daje 7,7 milijardi eura za spašavanje eurozone

Slovački parlament je u četvrtak odobrio jačanje Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF) u drugom glasovanju i tako je uklonio posljednju zapreku da taj instrument, koji se smatra ključnim u borbi protiv dužničke krize u eurozoni, stupi na snagu.

Slovačka, koja je glasovala zadnja od 17 članica eurozone, odbacila je u utorak na prvom glasovanju povećanje tog fonda do 440 milijarda eura, o kojemu je odluka donijeta 21. srpnja. Bratislava sudjeluje u fondu s 7,7 milijarda eura u obliku državnih jamstava.Od 147 nazočnih zastupnika 114 je glasovalo za taj zaštitni mehanizam za zemlje u financijskim teškoćama, među kojima je do grla zadužena Grčka. Trideset zastupnika je glasovalo protiv, a tri su se suzdržala.

Prvo glasovanje održano u utorak navečer imalo je negativan ishod zbog odbijanja manje stranke u koaliciji na vlasti da odobri jačanje EFSF-a, što je izazvalo raspad koalicije i pad vlade premijerke Ivete Radičove koja je to glasovanje povezala s glasovanjem o povjerenju njezinoj vladi.

Prijevremeni izbori

Nakon neuspjeha prvog glasovanja, socijaldemokratska oporba (Smer-SD) Roberta Fica dogovorila se s trima strankama u koaliciji na vlasti da će na drugom glasovanju odobriti jačanje EFSF-a u zamjenu za sazivanje prijevremenih izbora.

Parlament je stoga, prije glasovanja o EFSF-u, dao 'zeleno svjetlo' za održavanje prijevremenih izbora 10. ožujka 2012. Redovni izbori trebali su se održati 2014. godine. Fico, čija je stranka već mjesecima daleko najpopularnija u zemlji, i prije je najavio da će podržati EFSF, ali iz taktičkih razloga nije želio za njega glasovati u utorak kako bi izazvao pad vlade.

Zbog nepostojanja jedinstva među 17 članica eurozone o njezinu jačanju, EFSF bi mogao zadržati svoj stari oblik, s ograničenom sposobnošću djelovanja u pružanju pomoći državama koje žele spriječiti stečaj. EU je, zabrinut, zatražio od Slovačke da brzo odobri jačanje EFSF-a, ističući njegovu "presudnu" važnost za eurozonu. Za njegovo stupanje na snagu bilo je nužno odobrenje svih 17 članica eurozone. (Hina/jk) 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox