Slabi poslovni rezultati pogodili indekse na europskim burzama

Europski burzovni indeksi u četvrtak su pali, pogođeni zabrinutostima ulagača u vezi dobiti kompanija nakon objave razočaravajućih rezultata poslovanja nekih od najvećih europskih tvrtki.

 

Londonski indeks Ftse smanjen je za 0,45 posto, na 5.830 bodova, frankfurtski indeks DAX za 1,45 posto, na 7.147 bodova, a pariški indeks CAC za 1,05 posto, na 3.694 boda.

Najveće gubitke pretrpio je europski kemijski sektor, predvođen njemačkim divom BASF-om koji je objavio lošije od očekivanja rezultate poslovanja. Dionice su mu oslabjele za 5,5 posto, a prosječni je pad cijena dionica pripadnika toga sektora iznosio 2,8 posto.

 

Među gubitnicima Siemens i Credit Suisee, kao i aviokompanije

Među gubitnicima se isticao i njemački inženjerski div Siemens, s padom cijena dionica od 1,1 posto nakon što je izvijestio o rezultatima poslovanja koji nisu ispunili očekivanja tržišta. Oslabjele su i dionice švicarske banke Credit Suisse za 2,8 posto, nakon što je izvijestila o lošijim od očekivanih rezultatima poslovanja.

Sektor putovanja i odmora zabilježio je pad cijene dionica u prosjeku za 1,7 posto, nakon pada cijena dionica zrakoplovnih kompanija Lufthansa i Air France-KLM za tri i 8,8 posto temeljem objave rezultata poslovanja.

Slabi rezultati poslovanja dodatno su uznemirili ulagače, ionako već zabrinute zbog zastoja u pregovorima o povećanju dozvoljene razine zaduživanja američke vlade koji bi mogao dovesti do situacije da neće moći plaćati sve svoje financijske obveze. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox