Slovencima jeftinije uzimati kredite kod stranih banaka

Foto: Shutterstock

U Sloveniji banke u domaćem vlasništvu strankama ne donose ništa jeftinije kredite pa je tako tvrtkama povoljnije uzimati kredite u stranim bankama.

Iako su na području eurozone kamate za kredite poduzećima ove godine padale, u Sloveniji nije došlo do toga. Kamate banaka u slovenskom vlasništvu za kredite do milijun eura su već četvrtu godinu zaredom nešto manje od šest posto. Banka Slovenije, koju vodi guverner Marko Kranjec, analizira, da jeftinije kredite u Sloveniji daju banke koje su u stranom vlasništvu, a ne one u domaćem, piše business.hr

Razlika među kamatama za kredite do milijun eura za tvrtke u eurozoni i u Sloveniji se prošle godine smanjila na ispod dvije postotne točke, a u razdoblju od četiri godine bila razlika 1,6 postotne točke. Ili ako kažemo drugim riječima, banke u Sloveniji su u prosjeku računale 1,6 postotne točke veću kamatu nego što su ih za iste kredite računale banke iz eurozone.

Još veća razlika je ove godine nastala kod kredita iznad milijun eura; kod slovenskih banaka je bila prosječna kamata za 2,6 postotne točke iznad kamate banaka iz eurozone. U prva tri kvartala u Sloveniji je bilo više nego tri četvrtine odobrenih kredita firmama u vrijednosti iznad milijun eura, a njihova kamata je bila u prosjeku 4,6 posto. Kod kredita do milijun eura banke u većinskom stranom vlasništvu u Sloveniji su imale niže kamate nego banke u domaćem vlasništvu, potvrđuje Banka Slovenije. Kamate za te kredite kod velikih domaćih banaka, među kojima su i obje sistemske najveće banke Nova ljubljanska banka (NLB) i Nova kreditna banka Maribor (NKBM), su u listopadu bile za 1,2 postotne točke više nego kod banaka u stranom vlasništvu. Prošle godine je ta razlika bila manja – negdje oko 0,7 postotne točke. Isti je slučaj i kod kredita iznad milijun eura. (HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox