Slovenska središnja banka dobiva nove posebne ovlasti

Foto: Shutterstock

Slovenska središnja banka moći će, prema izmjenama zakona o bankarstvu, ubuduće sama smjenjivati nadzorne odbore poslovnih banaka i imenovati njihove uprave u kriznim situacijama, navode slovenski mediji. 

Vlada očekuje da zakonske izmjene parlament potvrdi po hitnom postupku kako bi one stupile na snagu već idući mjesec.

Izmjenama zakona o bankarstvu slovenska središnja banka bi dobila "krizna ovlaštenja" za banke u kojima je većinski vlasnik država, a trebaju dokapitalizaciju i čišćenje bilanci od loših kredita, navodi ljubljansko "Delo". List dodaje da bi primjena novog zakona donijela potpuni formalno-pravni preokret u bankarskom sustavu Slovenije, ali da ostaje osjećaj da se predložene mjere dolaze sa 4-5 godina zakašnjenja. Izmjenama zakona predviđeno je, među ostalim, i imenovanje opunomoćenika središnje banke za one banke koje bi zašle u teškoće, a u slučaju onih banaka koje bi išle u stečaj predviđen je i postupak prijenosa štednih uloga na druge banke.

Novi zakon o bankarstvu te najava ministra financija Janeza Šušteršiča da će vladi predložiti prodaju cijelog paketa dionica NLB-a nekima se čine preradikalnim i izazvat će rasprave, navodi "Delo" u komentaru.

Poslovni list "Finance" navodi da uprava NLB-a pri predloženoj novoj dokapitalizaciji od skoro 400 milijuna eura računa isključivo na državu te da su najnovije izjave ministra financija Šušteršiča kako država nema taj novac svjedoče ili da vlada već ima kupca za NLB ili da će doći do "još jednog fijaska", odnosno raspleta po kojemu će preko dokapitalizacije država postati skoro isključivi vlasnik najveće banke. Vlada ovim prijedlogom izmjene zakona nastoji ojačati kontrolnu ulogu središnje banke zbog brojnih kritika koje su se pojavljivale na njen račun zbog velike kreditne ekspanzije poslovnih banaka, što ih je i dovelo u krizu i teškoće zbog velikog postotka loših odnosno nenaplativih kredita u njihovim bilancama. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox