Smjer tečaja eura ovisi o ishodu EU summita

Zahvaljujući pomoći najvećih globalnih središnjih banaka europskom financijskom sustavu, prošloga je tjedna na valutnim tržištima euro ojačao, no daljnji smjer njegova tečaja ovisit će o rezultatima summita Europske unije idućega tjedna.

 

Tečaj eura prema američkoj valuti ojačao je prošloga tjedna 1,1 posto, na 1,3385 dolara, dok je u odnosu na japansku valutu skočio 1,5 posto, na 104,40 jena. I američka je valuta ojačala prema japanskoj, i to za 0,3 posto, na 77,95 jena.

Tečaj eura prošloga je tjedna izuzetno oscilirao. U utorak je zaronio ispod razine od 1,33 dolara, jer planovi o povećanju kapaciteta Europskog fonda za financijsku stabilnost (EFSF), koje su prihvatili ministri financija eurozone, nisu ohrabrili. Ulagači sumnjaju da će oni biti dostatni da se spriječi financijska katastrofa u regiji.

No, već u srijedu cijena eura naglo se probila iznad 1,35 dolara, nakon što su središnje banke SAD-a, eurozone, Kanade, Britanije, Japana i Švicarske smanjile cijenu dolarskih zajmova, što predstavlja veliku pomoć europskim bankama koje se pod pritiskom dužničke krize moraju zaduživati po sve višim kamatama.

Uz to, špekulacije o potencijalnim zajmovima Europske središnje banke (ECB) pobudile su nade ulagača u pronalazak svojevrsnog rješenja za dužničku krizu. ECB je u četvrtak dala naslutiti da bi mogla intenzivirati mjere u cilju lakšeg prevladavanja krize, uz uvjet da političari postignu dogovor o znatno strožem nadzoru proračuna država eurozone. Ipak, nije željela iznositi pojedinosti u vezi konkretnih mjera koje bi poduzela. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox