Središnja banka učinit će sve za spas eurozone

Predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi u četvrtak je obećao da će središnja banka učiniti sve što je potrebno da bi se eurozona zaštitila od kolapsa, uključujući i poduzimanje mjera kojima bi se snizili nerazumno visoki troškovi zaduživanja država.

U okvirima našeg mandata, ECB je spreman poduzeti sve što je potrebno kako bi sačuvao euro. A vjerujte mi, to će biti dovoljno, kazao je na konferenciji u Londonu posvećenoj ulaganjima.

S obzirom na razmjere u kojima visina premije koju države plaćaju kod zaduživanja (troškove zaduživanja) ometa funkcioniranje kanala za prijenos mjera monetarne politike, one ulaze u naš mandat, poručio je.

Riječ je o dosad najodvažnijim izjavama Draghija, koje sugeriraju da je ECB spreman prionuti rješavanju dužničke krize kako bi zaštitio Italiju i Španjolsku, čiji su troškovi zaduživanja dosegnuli neodržive razine.

ECB je mjesecima držao zamrznutim svoj program kupovina državnih obveznica, a protivljenje oživljavanju toga programa unutar središnje banke tako je snažno da je fokus usmjeren drugim mjerama koje bi ECB mogao poduzeti.

Ekonomisti smatraju da će ECB biti primoran ponovno kupovati obveznice, ili alternativno pružiti podršku posustalim zemaljama na mala vrata. (Hina/sh)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox