Stabilno poslovanje kroz izazove energetskog tržišta: Izvješće o poslovanju Grupe Petrol u prvih devet mjeseci 2023.

Na održanoj sjednici Nadzornog odbora, predstavljeno je Izvješće o poslovanju Grupe Petrol i Petrola d.d. Ljubljana za prvih devet mjeseci 2023. Unatoč izazovnom okruženju i promjenama na tržištima energenata, rezultati Izvješća pokazuju kako je Grupa Petrol uspješno poslovala, u skladu s očekivanjima.


Fokus na pouzdanu opskrbu i prilagodbu tržišnim uvjetima omogućio je stabilno poslovanje, ostvarivanje ciljeva te napredak u smjeru energetske tranzicije. U rujnu je tvrtka objavila Izvješće o održivosti Petrol grupe za 2022. godinu, usklađeno s ESRS-om (European Sustainability Reporting Standards).

I dalje pod utjecajem regulacije cijena

Unatoč izazovima koje je obilježila fluktuacija cijena energije i nepovoljni geopolitički uvjeti, Grupa je održala stabilnost tijekom prvih devet mjeseci 2023. godine, uspješno se prilagođavajući zahtjevima tržišta. Vladine mjere za smanjenje troškova energije, blaga zimska sezona i adekvatne zalihe prirodnog plina rezultirale su općim smanjenjem cijena energije. Unatoč tome, Grupa Petrol ostaje oprezna povodom daljnjeg razvoja situacije zbog preostalih geopolitičkih napetosti koje stvaraju neizvjesnost u energetskom sektoru.

U prvih devet mjeseci 2023. godine, regulacija cijena energije i prilagodba globalnim energetskim trendovima označili su poslovanje Grupe Petrol, a utjecaj regulacije cijena goriva i energije i dalje je primjetan na ključnim tržištima, posebice u Sloveniji i Hrvatskoj. Poslovni uvjeti ove godine značajno su se razlikovali u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Dok su u dijelu prethodne godine prodajne cijene nekih naftnih derivata u Sloveniji i Hrvatskoj bile čak niže od njihovih nabavnih cijena, ove je godine regulacija cijena bila umjerenija u Sloveniji, dok je Hrvatska ublažila regulaciju cijena u lipnju 2023. Cijene električne energije i prirodnog plina u Sloveniji i Hrvatskoj uglavnom su se formirale slobodno prema tržišnim uvjetima tijekom većeg dijela 2022., dok su u prvih devet mjeseci ove godine bile podvrgnute regulaciji.

Poslovanje po planu

U neizvjesnim uvjetima na energetskim tržištima, mi u Grupi Petrol uspjeli smo zadržati stabilnost tijekom prvih devet mjeseci 2023. godine, ostvarivši bolje rezultate u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Naše poslovanje je normalizirano i odvija se u skladu s našim planovima. Ovi rezultati odražavaju našu sposobnost prilagodbe dinamičnim tržišnim uvjetima i regulatornim promjenama te potvrđuju ispravnost naše strateške orijentacije prema energetskoj i zelenoj tranziciji, istaknula je Nada Drobne Popović, predsjednica Uprave Petrola d.d. Ljubljana.

Grupa Petrol ostvarila je prihod od prodaje od 5,2 milijarde eura tijekom prvih devet mjeseci 2023. godine, bilježeći pad od 26% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Taj pad rezultat je nižih cijena naftnih derivata i smanjenog obujma trgovine električnom energijom i prirodnim plinom te nižih cijena ovih energenata na spot i terminskim tržištima. Količinska prodaja goriva i derivata smanjena je za 6 posto. Pad prodaje je posljedica regulacije cijena naftnih derivata prošle godine, kada su cijene naftnih derivata u većini razdoblja bile niže nego u susjednim državama, što je tada povećavalo prodaju. S druge strane, Grupa Petrol ostvarila je rast prihoda od prodaje od 12% u segmentu robe i usluga. Prodaja prirodnog plina iznosila je 11,4 TWh, električne energije 9,4 TWh i toplinske energije 97,4 tisuće MWh.

Zbog snažnog utjecaja vanjskih čimbenika na kretanje prihoda od prodaje, za procjenu uspješnosti grupe Petrol prikladniji je pokazatelj prilagođeni bruto poslovni rezultat, povećan za neto realizirane financijske instrumente i zahtjeve prema Borzenu za naknadu za izgubljeni prihod od prodaje zbog regulacije cijena električne energije i prirodnog plina. Ovaj se, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, povećao za 45 posto i dostigao 544,3 milijuna EUR. Troškovi poslovanja porasli su za 19 posto na 424 milijuna eura, uglavnom zbog viših cijena energije i troškova rada.

EBITDA je dosegla 201,9 milijuna eura, što je porast od 105% u odnosu na prošlu godinu, ponajviše zahvaljujući stabilizaciji tržišta goriva i posljedično umjerenijoj regulaciji cijena. Dobit iz poslovanja u prvih devet mjeseci 2023. godine iznosi 126,9 milijuna eura, a neto dobit povećana je na 95 milijuna eura.

Stabilizacija stanja na energetskom tržištu pridonosi normalizaciji našeg poslovanja, stoga nastavljamo s provedbom planova ulaganja iz Godišnjeg plana za 2023. godinu. Imamo povjerenja da možemo nadmašiti planirane poslovne rezultate, pod uvjetom da ne dođe do neočekivanih događaja do kraja godine, naglašava Matija Bitenc, član Uprave tvrtke Petrol d.d., Ljubljana.

Digitalizacija i ulaganja u zelenu tranziciju i obnovu prodajne mreže

U prvih devet mjeseci 2023. godine, Grupa Petrol izdvojila je 57,7 milijuna eura za ulaganja u dugotrajnu imovinu i dugoročna financijska ulaganja. Od tog iznosa, 34 posto je uloženo u energetsku tranziciju, dok se preostalih 66 posto odnosilo na druge aktivnosti, posebno na modernizaciju prodajne mreže.

Grupa Petrol nastavlja s provedbom projekta digitalizacije opskrbnog lanca Oil & Gas E2E s ciljem optimizacije logistike. Fokus ulaganja ostaje na proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora. Projekt izgradnje jedne od najvećih solarnih elektrana u regiji, koji se razvija u sklopu tri lokacije oko vjetroparka Ljubač (Suknovci, Vrbnik i Pliskovo) u Hrvatskoj, trenutno je u završnoj fazi, s planiranim priključenjem elektrana na mrežu u studenom 2023. Također, nastavljamo s razvojem projekta vjetroelektrane Dazlina u Hrvatskoj. U okviru projekta Petrol Green, trenutno se postavljaju solarni paneli na 87 lokacija, čime se planira ostvariti ukupna snaga od 4,5 MW. Prve solarne elektrane već su priključene na mrežu, dok se očekuje dovršetak projekta do kraja 2023. godine. Istovremeno, aktivnosti vezane uz ishođenje potrebne dokumentacije i dozvola za sljedeću fazu projekta u Sloveniji su u tijeku, s planom proširenja na Hrvatsku i Srbiju. U sklopu strateške obnove prodajne mreže, u Sloveniji je u prvih devet mjeseci završena cjelovita obnova prodajnog mjesta Koper - Šmarska, dok su u tijeku radovi na kompletnoj rekonstrukciji prodajnih mjesta Barje AC - sjever i Barje AC - jug, s planiranim početkom rada krajem ove godine. U Hrvatskoj je dovršena sveobuhvatna obnova sedam prodajnih mjesta, izvedene su zamjenske izgradnje na tri lokacije, dok se na lokaciji Dragalić AC – sjever gradi novo prodajno mjesto. U Srbiji je obnovljeno prodajno mjesto PM Vetrnik.

Predanost ekološkoj, društvenoj i upravljačkoj odgovornosti

U kolovozu 2023. godine, Petrol d.d. Ljubljana je primio važnu ESG ocjenu od međunarodne bonitetne kuće S&P Global Ratings, s rezultatom od 56, što odražava predanost tvrtke ekološkoj, društvenoj i upravljačkoj odgovornosti. Ova ocjena je iznad prosjeka za globalni sektor nafte i plina, koji iznosi 54, prema podacima iz Sustainable Finance Newslettera iz kolovoza 2023. Bonitetna agencija je istaknula prikladnu pripremu Petrola d.d. i njegovu agilnost u prilagodbi nestabilnom poslovnom okruženju, uključujući razdoblje pandemije i energetske krize. Grupa Petrol aktivno gradi održivi poslovni portfelj kroz ponudu zelene energije i druge aktivnosti usmjerene prema energetskoj tranziciji.

U rujnu 2023., Petrol Grupa je objavila Izvješće o održivosti za 2022. godinu, naglašavajući postignuća u protekle dvije godine, uz nadogradnju izvješćivanja u skladu s Europskim standardima izvješćivanja o održivosti (ESRS) i TCFD (Task Force on Climate-related Financial Disclosures). Predsjednica Uprave, Nada Drobne Popović, istaknula je da Grupa Petrol nastavlja s vizijom postati integrirani partner u energetskoj tranziciji te se planira usredotočiti na jačanje održive svijesti i ponašanja među dionicima. Nadzorni odbor društva Petrol d.d., Ljubljana, ocjenjuje poslovanje u prvih devet mjeseci 2023. godine kao uspješno, ističući uspješnu prilagodbu zahtjevnim tržišnim uvjetima i predanost održivom rastu i energetskoj tranziciji. PS/SM

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox