Svaki Hrvat će za EU dnevno davati 5 kuna

Proračun Europske unije u 2012. godine iznosi skoro 150 milijardi eura, no mjereno u postotku bruto društvenog proizvoda radi se zapravo o relativno malom iznosu, svega oko jedan posto BDP-a svih država članica.

U usporedbi s nacionalnim proračunima koji iznose od 30 do 50 posto BDP-a, jasno je da se proračun EU teško može nazvati proračunom već bi mu više odgovarao izraz fond, piše Večernji list.

Prošle godine iznos svih nacionalnih proračuna 27 zemalja članica Europske unije iznosio je 6,3 bilijuna eura što znači da su nacionalni proračuni svih članica potrošili 50 puta više sredstava nego EU proračun.  Europski proračun svakog građanina Unije košta 67 centa na dan. Kad Hrvatska uđe u EU, naši građani će u prosjeku izdvajati oko 5 kuna dnevno za EU. Zanimljivo je da svaki Hrvat u financiranju domaćeg proračuna sudjeluje sa 90 kuna dnevno.

List piše kako je velika zabluda kad je riječ o proračunu EU da se veliki iznosi troše na veliku administraciju EU. Iako su plaće u institucijama EU konkurentne i iako je administracija Unije velika, iz proračuna EU troši se samo 6 posto na administraciju.  Usporedbe radi, za plaće državnih službenika i dužnosnika iz hrvatskog proračuna odlazilo je 18 posto proračuna u 2010. godini. (jk)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox