Sve gore i gore: Industrijska proizvodnja potonula 5 posto

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u siječnju pala za 4,9 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je znatno slabiji podatak nego što se očekivalo i ukazuje na slabost gospodarstva na početku ove godine.

Državni zavod za statistiku objavio je danas da je, prema desezoniziranim podacima, industrijska proizvodnja u siječnju potonula za 5,6 posto u odnosu na prosinac, dok je u odnosu na siječanj prošle godine pala za 4,9 posto.

To je najveći pad proizvodnje od siječnja prošle godine, kada je potonula 6,7 posto na godišnjoj razini. To je i znatno slabiji podatak nego što se očekivalo.

Pad u svim sektorima

U siječnju je na godišnjoj razini pala proizvodnja u svim sektorima GIG-a. Najviše je, 14,9 posto, potonula proizvodnja energije, a slijedi proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju s padom od 9,5 posto.

Proizvodnja kapitalnih proizvoda pala je, pak, 6,9 posto, dok je proizvodnja trajnih proizvoda, dok je proizvodnja intermedijarnih proizvoda skliznula za 3,4, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,8 posto.

Nastavak pada

Zbog razmjerno slabe domaće potražnje i usporavanja gospodarskog rasta na našim glavnim izvoznim tržištima te strukturnih slabosti i niske konkurentnosti, ni u ovoj godini ne možemo očekivati značajniji oporavak domaće industrijske proizvodnje. Štoviše, u 2012. očekujemo nastavak pada industrijske proizvodnje za oko 2 posto, zaključuju analitičari Raifeisenbank Austria.

Ovako slab podatak iz industrije ukazuje na daljnje slabljenje gospodarske aktivnosti, nakon što je u posljednjem lanjskom tromjesečju bruto domaći proizvod pao za 0,2 posto na godišnjoj razini. Padne li BDP i u prvom tromjesečju ove godine, to će značiti da je gospodarstvo ponovno ušlo u recesiju, iz koje je izašlo tek nedavno, u drugom lanjskom kvartalu. (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox