Talijani uvode porez na slatka bezalkoholna pića

Vlada Maria Montija planira uvesti porez na slatka bezalkoholna pića od tri centa po boci ili limenci. Time bi se u državnu blagajnu slilo oko 250 milijuna eura godišnje, a rasteretilo bi se i zdravstvenu blagajnu, smatra ministar zdravlja Renato Balduzzi, piše bankamagazine.hr.

Talijanski ministar zdravlja smatra kako će taj porez poslati jasnu poruku obiteljima koje problem nezdravih bezalkoholnih pića shvaćaju nedovoljno ozbiljno.

Pri uvođenju poreza talijansko ministarstvo zdravlja planira popratnu kampanju kojom će mlade poticati na zdraviju prehranu.

Montijeva vlada već je poručila prehrambenoj industriji da do 2014. godine smanji udjele masnoća, šećera i soli u svojim proizvodima, a Balduzzi dodaje kako će takva politika rasteretiti zdravstveni sustav.

S izgovorom uravnotežene prehrane vlada ponovo zadire u lisnice potrošača, smatra talijanska udruga potrošača Codacons.  Kritični su i prema ideji da se oporezuju samo pića, a ne i druge sporne prehrambene proizvode kao što su grickalice i slatkiši.  (jh)

 

 

Izvor: www.bankamagazine.hr

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox