Tko ima 15 milijardi kuna za Inu?

U medijima se već nekoliko dana nagađa o tvrtkama koje bi mogle konkurirati MOL-ovoj ponudi za otkup 8 posto dionica Ine koje nisu u vlasništvu države. U borbi za Inu najčešće se spominju Adris, Janaf i mirovinski fondovi, piše Business.hr.

Petar Brkić, vlasnik Abacus brokera, na takva nagađanja odgovara pitanjem: "Je li netko od ljudi koji daju izjave pročitao zakon o preuzimanju?"

Ako bi netko htio preuzeti osam posto Ine, morao bi dati ponudu i za preostalih 92 posto Ine. Brkić je objasnio kako bi neki od ponuđača mogli djelovati zajedno s državom i da za njihove dionice ne bi trebalo dati ponudu.

Tada bi ostao samo MOL za čije dionice treba pribaviti bankovnu garanciju i osigurati novac za kupnju dionica. Tu dolazimo do 55,16 posto Ine za koju treba garancija. Baš me zanima koja će banka mirovinskim fondovima, Adrisu ili Janafu dati garanciju za 15,12 milijardi kuna, jer to je 12,5 posto hrvatskog proračuna, rekao je Brkić za Business.hr.

 

Spekulantski motivi?

 

Brkić dodaje kako je nejasno zašto bi Obvezni mirovinski fondovi (OMF) kupovali dionice koje su do nedavno koštale 1700 kuna po novoj cijeni od 2800 kuna, posebno ako uzmemo u obzir da im do jučer nisu bile zanimljive.

Udjel od osam posto bio bi važan za neku tvrtku samo ako bi nakon toga mogla preuzeti državni udjel, odnosno ostatak Ine, rekao je Kramul Radim, analitičar međunarodne Erste grupacije. Dodao je kako bi Molov protuponuđač mogao biti netko čiji su motivi spekulantski.

 

Dugoročan potencijal ulaganja u Inu

 

Jozo Leko, broker u Splitskoj banci kaže kako su jedini izvjesni ponuđači za Inu mirovinski fondovi jer se Adris ili Janaf neće upuštati u kratkoročne financijske spekulacije. S tim se slaže i Vilim Klemen, predsjednik Uprave Momentum brokera koji kaže kako su mirovinci procijenili da Ina ima dugoročni potencijal.

Vjeran Filippi, predsjednik Uprave Adriatica Capitala kaže kako je teško predvidjeti kakve se sve opcije otvaraju jer je odlučivanje o Ini ušlo u političku domenu, piše Business.hr. (J.K.)

 

Izvor: Business.hr, 8. prosinca 2010.

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox