Trichet: Središnje banke imaju isti cilj, no ne i iste metode

Središnje banke širom svijeta redom ciljaju na određenu razinu inflacije u predstojećem razdoblju ali to ne znači da će je nastojati ostvariti na isti način, upozorio je čelnik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet.

Nastupivši u funkciji predsjedatelja razgovora u Banci za međunarodna poravnanja (BIS), Trichet je konstatirao da je cjenovne pritiske u posljednje vrijeme pojačao nagli skok cijena nafte. Dodao je i da je svjetsko gospodarstvo na pragu razdoblja relativno snažnog rasta. Rast je u gospodarstvima u nastajanju vrlo brz, te postoji opasnost od pregrijavanja. Prijetnja inflacije osobito je prisutna u gospodarstvima u nastajanju - kazao je Trichet. Aktualno okruženje obilježava nagli rast cijena nafte i roba, koji u sadašnjim okolnostima posebno dolazi do izražaja.

Trichetovo prošlotjedno upozorenje da bi ECB u travnju mogao povisiti kamatne stope u eurozoni dodatno je naglasilo razliku između politike te banke i one američkog Fed-a, koji nastavlja s popustljivijom monetarnom politikom. Slijedimo isti cilj a on se kristalizira u fiksiranju inflatornih očekivanja u ciljanim razinama inflacije. To pak ne znači da ćemo svi donositi iste odluke - kazao je Trichet.

Cijene hrane dosegnule su u veljači širom svijeta rekordnu razinu na krilima rasta cijena žitarica i smanjene ponude. Cijene nafte poskočile su pak u ponedjeljak na američkom tržištu na novu najvišu razinu u dvije i pol godine zbog pojačanih zabrinutosti u vezi s prekidima opskrbe zbog napetosti u Libiji. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox