U četvrtak počinje isplata depozita klijenata Credo banke

Isplata osiguranje štednje deponentima splitske Credo banke u likvidaciji počet će u četvrtak, 1. prosinca, od kada će vjerovnici moći podnositi zahtjeve za isplatu obeštećenja u Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB) i Croatia banci, najavio je direktor Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) Vinko Radić na današnjoj konferenciji za novinare.

 

Pravo na isplatu osiguranih depozita (do iznosa od 400.000 kuna) ima ukupno 10.048 građana te 20 pravnih osoba-malih poduzetnika. Ukupni depoziti fizičkih osoba kod Credo banke iznose 608 milijuna kuna, od čega će DAB građanima po osnovu osigurane štednje isplatiti 420 milijuna kuna. Preostalih 188 milijuna kuna su neosigurani depoziti na koje njihovi vlasnici ne mogu računati, jer se odnose na depozite iznad 400 tisuća kuna, kaže Radić.

Po podacima DAB-a, depoziti 1.480 trgovačkih društava u Credo banci iznose 220 milijuna kuna, a najpogođeniji likvidacijom te banke bit će mali poduzetnici, njih čak 1.414 koji su u banci imali 161,7 milijuna kuna depozita od čega je 43,4 milijuna kuna osiguranih. Iz DAB-a ističu da će se isplata fizičkim osobama izvršiti u gotovini ili prijenosom na račun, a pravnim osobama isključivo prijenosom na račun. DAB najavljuje i da će detaljne upute o isplati objaviti u svim dnevnim novinama.

Što se tiče razrješavanja problematike oko povjereničkih računa odnosno sredstava klijenata brokerskih kuća koji su imali račun u Credo banci, Radić je rekao kako su dobili pravno mišljenje da je DAB nadležan i za isplatu tih depozita, s tim što će se morati provjeriti doslovce svaki ugovor, a u svakom od njih treba stajati da se radi o sredstvima za tu namjenu. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox