Ulaganja u energetsku obnovu zgrada pokrenut će građevinski sektor

Ulaganje u energetsku obnovu zgrada, gradnja suvremenih niskoenergetskih zgrada i primjena novih tehnologija mogu pokrenuti značajne investicije u građevinskom sektoru koje su nužne za njegov oporavak, istaknuto je na okruglom stolu o energetskoj učinkovitosti u zgradarstvu koji je organizirala Hrvatska obrtnička komora (HOK). 

Predsjednik Ceha graditeljstva HOK-a Karlo Kabelka istaknuo je kako će se najveći dio svih građevinskih aktivnosti u budućnosti odnositi na energetsku obnovu starih zgrada i na gradnju novih niskoenergetskih objekata. Te aktivnosti doprinijet će pokretanju gospodarstva, posebice u sektoru graditeljstva, kojem je to prilika da izlaz iz krize nađe u poslovima rekonstrukcija objekata s ciljem podizanja energetske učinkovitosti, kazao je Kabelka napominjući kako tu svoju šansu za poslove mogu naći i obrtnici koji se moraju kontinuirano educirati na tom području.

Davor Javorovic/PIXSELL iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja također je istaknula kako će se energetskom obnovom zgrada pokrenuti investicijski ciklus i oživjeti građevinski sektor. Na skupu je upozoreno kako više od 80 posto građevina u Hrvatskoj ne zadovoljava sadašnje propise o toplinskoj zaštiti, a efikasno korištenje energije podrazumijeva primjenu energetski efikasnih materijala, uređaja, sustava i tehnologija s ciljem smanjenja utroška energije uz postizanje istog efekta - toplinskog, rashladnog itd.

Rečeno je i kako je potencijal energetskih ušteda u zgradarstvu velik jer zgrade sudjeluju sa 42,3 posto u ukupnoj potrošnji energije, a u onima građenim prije 1987. godine za grijanje se po četvornom metru troši 200 do 250 kilovatsati energije. Cilj je smanjiti potrošnju na 50 do 80 kilovatsati. (Hina/HT)

 

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox