Unatoč krizi i dalje šalju novac obitelji u Hrvatskoj

Foto: Ilustracija

Hrvatski iseljenici prošle su godine kući poslali milijardu i 236 milijuna dolara, što je približno jednak iznos kao i protekle četiri godine otkad je počela kriza.

Prema procjeni Svjetske banke, migranti će u zemlje u razvoju ove godine ukupno poslati 406 milijardi dolara, što je 6,5 posto više nego lani.

Veći iznos doznaka očekuje se i u narednom razdoblju, pa bi u idućoj godini rast trebao biti 7,9 posto te oko deset posto u 2014. i 2015. godini.

U mnogo razvijenim zemljama, osobito Europi, došlo je do velikog rasta nezaposlenosti, pada primanja te rastućeg otpora prema došljacima, ali unatoč tome, mnogi ipak uspijevaju skupit novac za slanje obitelji.

Iako su migranti značajno pogođeni usporenim rastom globalne ekonomije, iznos doznaka pokazuje iznimnu otpornost, piše jutarnji.hr.

Na taj način osigurava se nužna pomoć, ne samo siromašnim, već su doznake i važan izvor strane valute mnogim siromašnim zemljama, kazao je Hans Timmer, direktor grupe za prospekt razvoja u Svjetskoj banci. (sh)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox