Usporavanje diva: Kineske proizvodne aktivnosti padaju peti mjesec zaredom

Kineske proizvodne aktivnosti spustile su se u ožujku na najnižu razinu u četiri mjeseca, pokazalo je u četvrtak izvješće banke HSBC, dodatno potpirivši zabrinutost zbog usporavanja rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Preliminarni indeks menadžera nabave (PMI) koji je izradio HSBC pao je u ožujku na 48,1 bod, sa 49,6 bodova zabilježenih u veljači, nakon oštrog usporavanja izvoza, priopćio je britanski bankarski div. Rezultat ukazuje na pad aktivnosti peti mjesec zaredom, nakon što je u studenom PMI iznosio 47,7 bodova.

Vrijednosti iznad 50 bodova označavaju rast, a one niže pad aktivnosti. Izvješće će pojačati pritisak na političare da dodatno olabave monetarnu politiku. Prije nekoliko dana australski rudarski div BHP Billiton objavio je da slabi kineska potražnja za željeznom rudom, ključnom komponentom u proizvodnji.

To je najnovija negativna vijest iz Pekinga, nakon što je u veljači Kina zabilježila veliki trgovinski manjak, a ovog mjeseca kineska vlada odredila ciljani rast za ovu godinu na 7,5 posto, u odnosu na 9,2 posto u prošloj godini i 10,4 posto u 2010.

Investitori su pesimisti kada su u pitanju gospodarski izgledi, a upravo objavljeni podaci o PMI-ju potpirili su zabrinutost, kazao je Shen Jun, analitičar tvrtke BOC International. (Hina/jk)

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox