Vapaj HT-a i Vipneta: Ukinite 6% nameta na telekom usluge

Predsjednici Uprava dvije najveće telekom tvrtke u Hrvatskoj HT-a Ivica Mudrinić i Vipneta Mladen Pejković su na okruglom stolu o budućnosti telekoma u Hrvatskoj i regiji naglasili da se hitno treba ukinuti 6 postotni namet na telekom usluge, uveden od 1. kolovoza 2009., jer s tim nametom u sektoru ne može biti većih investicija, razvoja ni zapošljavanja.

Okrugli stol u organizaciji konzultatsko-revizorske tvrtke Deloitte i poslovnog tjednika Lider prvi put nakon duljeg vremena okupio je sve važnije predstavnike hrvatskog telekom sektora uključujući predsjednike uprava i direktore gotovo svih telekom, kabelskih i internet operatora. Istaknuvši da je uvođenje 6 postotnog nameta na prihode telekom tvrtki od SMS i glasovnih usluga (ili kako je kazao 'porez od 6 posto na bruto prihode telekoma') bio nepromišljen potez, te da je time i učinak na hrvatsku ekonomiju bio negativan, Mudrinić je kazao da je to preveliki udar na poslovanje telekoma.

Pejković: Telekom sektor je 'zvijezda' hrvatskog gospodarstva

Oštriji u ocjeni tog poreza bio je Pejković kazavši da je nevjerojatna ideja bila 'raspaliti' time po sektoru koji generira rast, koji je 'zvijezda' hrvatskog gospodarstva jer investira i zapošljava. To po njemu nije dovelo do rješenja nego stvaranja problema, otežavajući poslovanje i smanjujući investicije. Dodaje da će se to iznova pokazati i u godišnjim rezultatima telekoma kad se objave u veljači kao i da će se vidjeti kako je telekom tržište palo brže od pada BDP-a u 2010. Među ostalim temama sudionici skupa najviše su u raspravama isticali da su telekom sektoru nužne nove investicije kako bi Hrvatska zadržala dosadašnji 'dobar ritam' u uvođenju novih naprednih informacijskih i komunikacijskih tehnologija, a telekom tvrtke uz dopunske nove usluge zadržale korisnike.

Predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovaćević naglasila je da bi ta kompanija imala puno lošije rezultate da je ovisna samo o domaćem tržištu, koje zadnjih godinu i pol bilježi pad, te da im je izvoz i širenje poslova u regiji i svijetu pomoglo da održe poslovanje. Smatra i da ICT industriju (informacijsko-komunikacijske tehnologije) treba dodatno zaštititi jer je njena strateška važnost definirana i u strategiji Vlade, s čime se složio i Mudrinić kazavši da telekom tržištu općenito treba dodatna podrška za rast i razvoj pa i regulatora u liberalizaciji tržišta koja, po njemu, uz ostalo znači i ulaganja svih onih koji to mogu i žele. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox