Varteks prvi kvartal zaključio s 14,4 milijuna kuna u gubitku

Poslovanje Varteksa u prva tri mjeseca 2012. godine odvijalo se u uvjetima negativnih trendova u okruženju, stoji u priopćenju na Zagrebačkoj burzi. Dalje se navodi kako tvrtka prvi kvartal zaključuje s gubitkom od 14,4 milijuna kuna.

Ukoliko u prvom kvartalu 2012. godine gledamo ukupne rezultate poslovanja Varteksa d.d. i proizvodnih društava, onda je vidljivo da je gubitak u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjen za 0,5 milijuna kuna i iznosi 14,4 milijuna kuna.

Prihodi u izvozu dijelom su realizirani i kroz proizvodna društva, te je ukupno gledano u izvozu realizirano 31,5 milijuna kuna, što je za 2 milijuna kuna manje u odnosu na isto razdoblje 2011 godine. Problemi u financiranju utjecali su i na pomak dijela ugovorenih izvoznih poslova na drugi i treći kvartal.

Aktivnosti restrukturiranja koje se provode, uspjele su na troškovnoj strani djelomično ublažiti negativni utjecaj krize, što ipak nije dovoljno da se u postojećim otežanim gospodarskim uvjetima posluje pozitivno, navodi se u priopćenju Varteksa.

Veći gubitak

Ukoliko gledamo izdvojeno poslovanje Varteksa d.d., društvo je u prva tri mjeseca poslovalo s gubitkom od 15,9 milijuna kuna, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećanje gubitka za 1 milijun kuna. Ukupni prihodi realizirani su u iznosu od 64 milijuna kuna i manji su od prošle godine za 6,6 posto, dok su ukupni rashodi manji za 4,2 posto.

Pod utjecajem negativnih trendova na tržištu nekretnina, koje su planirane kao dodatni izvor financiranja poslovnih aktivnosti, u prvom tromjesečju još se nije stabilizirala likvidna pozicija tvrtke. To je uzrokovalo otežanu nabavu sirovina, repromaterijala i trgovačke robe,te nemogućnost pravovremene isporuke proizvoda i trgovačke robe u maloprodajnu mrežu i veleprodajne kanale distribucije. Uz pad osobne potrošnje, nemogućnost pravovremenog financiranja sezone dodatno je negativno utjecala na realiziranu visinu prihoda.  (PS/JH)

 

 

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox