Vijesti iz Kine poduprle euro

Euro je u četvrtak ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta, dosegnuvši na najvišu razinu u tjedan dana nakon medijskih napisa da je Kina zainteresirana za kupovinu EU obveznica za pomoć Portugalu.

 

Euro je tako prema dolaru bio na dobitku 0,65 posto, ojačavši na 1,4177 dolara, nakon što je nakratko dosegnuo 1,4197 dolara. Bio je u plusu i prema švicarskom franku, za 0,3 posto, te se njime trgovalo po 1,2334 franaka, nakon što se dan ranije spustio na rekordno nisku razinu od 1,2270 franaka.

Dolar je u takvim okolnostima oslabio i prema jenu, za 0,3 posto, i njime se trgovalo po 81,76 jena.

 

Rast eura potaknula vijest da je Kina zainteresirana za kupovinu EU obveznica 

Dobra potražnja, kažu trgovci, zabilježena je s Bliskog istoka i iz Azije, a analitičari kažu da će euro vjerojatno dobivati podršku i od očekivanja da će Europska središnja banka (ECB) dodatno podići ključne kamatne stope.

Euru će ići na ruku gospodarske i razlike u ključnim kamatnim stopama - kazao je Thanos Papasavvas, čelnik analize valuta u Asset Managementu, dodajući kako očekuje da će euro i dalje imati podršku na razinama iznad 1,4000 dolara.

Euro je zabilježio solidnu korekciju, a najnovije razdoblje neizvjesnosti vezano uz dužničku krizu u eurozoni već je uračunato u tu cijenu - kazao je Papasavvas. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox