Vlada odlučila: Koncesiju za Zračnu luku Zagreb dobiva francuski ZAIC

Vlada je na sjednici odlučila dati koncesiju za izgradnju novog putničkog terminala Zračne luke Zagreb francuskom konzorciju Zagreb Airport International Company.

 

Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić rekao je da se radi o 30-godišnjoj koncesiji za izgradnju novog putničkog terminala i upravljanje postojećim i novoizgrađenim terminalom i pripadajućom infrastrukturom. ZAIC u roku tri godine treba izgraditi terminal za kapacitet od pet milijuna putnika godišnje, ukupna kapitalna ulaganja u prvoj fazi iznose 236 milijuna eura, uz dodatnih 88 milijuna eura za redovno održavanje, a najveći dio radova povjerit će se hrvatskim tvrtkama Vijaduktu i Zagorje Tehnobetonu.

Ukupni iznos koncesijskih naknada u 30-godišnjem razdoblju iznosi 1,94 milijarde eura, odnosno svedeno na neto sadašnju vrijednost 534 milijuna eura, napomenuo je Antešić. Premijer Zoran Milanović ocijenio je kako se radi o ekonomskom interesu Hrvatske i Zagreba jer je zagrebačka Zračna luka "pristojna, ali mala zračna luka" koja nakon 1990. godine nije obnavljana ni dograđivana. Potencijal zračnog prometa Hrvatske je najveći u ovom dijelu Europe, a model koncesije je, vjerujem, ekonomski isplativ za nas, rekao je Milanović.

Vlada je također dala suglasnost Hrvatskim cestama za kreditno zaduženje od 110 milijuna eura za financiranje kreditnih obveza za prvo tromjesečje ove godine, za što je neophodno i državno jamstvo. Osim toga, odlučeno je da Hrvatska ove godine neće sudjelovati na Svjetskoj izložbi EXPO 2012, koja će se održati u Koreji, jer potrebna sredstva u iznosu od sedam milijuna kuna nisu predviđena u državnom proračunu. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox