Vrdoljak energetskom obnovom zgrada planira pokrenuti investicije

Energetskom obnovom tisuća zgrada u javnom vlasništvu država će pokrenuti investicijski ciklus i oživjeti građevinski sektor te stvoriti projektantsko-građevinski izvozni proizvod, rekao je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak.

Vrdoljak je najavio obnovu zgrada u javnom vlasništvu koja će obuhvatiti rekonstrukciju sustava grijanja, izmjenu stolarije, obnovu fasada, vodovodnih i elektro instalacija i druge zahvate koji bi trebali znatno smanjiti troškove za energiju.

U modelu koji je danas predstavio Vrdoljak, kreditom bi bili plaćani izvođači radova, a vraćali bi ga vlasnici objekata. To bi im se isplatilo jer bi ukupni trošak rata i energije nakon obnove, bio jednak ili manji trošku za energiju prije obnove, rekao je Vrdoljak.

Riječ je o rješenju poznatom kao ECSO model, u kojemu pružatelj energetske usluge (ESCO tvrtka) nudi mjere poboljšanja energetske učinkovitosti prema vlastitim rješenjima, koje potom rezultiraju uštedama u potrošnji energenata. Zgrade koje će biti obuhvaćene programom su škole, vrtići, bolnice, fakulteti, domovi zdravlja, zgrade državnih i lokalnih institucija i druge.

Zapošljavanje i ušteda

Naši motivi su zapošljavanje, zaštita okoliša, ušteda energije i smanjenje javne potrošnje, a ne manje važna je i ljepota i uređenost objekata, rekao je Vrdoljak. Naglasio je da se ne radi o novom zaduživanju jer se projekti isplaćuju iz energetskih ušteda.

Pomoćnica ministra za energetsku učinkovitost Ane Pavičić-Kaselj kaže kako je potencijal energetskih ušteda u zgradarstvu veoma velik jer zgrade sudjeluju sa 42,3 posto u ukupnoj potrošnji energije, a u onima građenim prije 1987. godine za grijanje se po četvornom metru troši 200 do 250 kilovatsati energije. Cilj je smanjiti potrošnju na 50 do 80 kilovatsati.

Pavičić-Kaselj kaže kako su za provedbu projekta osigurana sredstva iz kreditnih linija HBOR-a i Europske investicijske banke.

Dosad je, navela je pomoćnica ministra, zadano 78 projektnih zadataka s potencijalom investicija od 435 milijuna kuna, dodatnih 75 bit će završeno do kraja svibnja, a do kraja lipnja očekuje se da će biti gotovo ukupno 300 projekata za koje će biti raspisani natječaji. (Hina/jk)

 

 

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox