Wall Street: Dužnička kriza ponovno ruši tržište

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica potonule više od 2 posto, jer ostavka vodećeg njemačkog dužnosnika u Europskoj središnjoj banci ukazuje na podijeljenost po pitanju kako se boriti protiv dužničke krize.

Dow Jones indeks potonuo je 303 boda, ili 2,69 posto, na 10.992 boda, dok je S&P 500 pao 2,67 posto, na 1.154 boda, a Nasdaq indeks 2,42 posto, na 2.467 bodova.

Član upravnog odbora Europske središnje banke Juergen Stark podnio je jučer ostavku zbog sukoba oko kontroverznog ECB-ovog programa otkupa državnih obveznica. Njegovo protivljenje tom programu, koji je ključan za sprječavanje širenja dužničke krize na Italiju i Španjolsku i smanjenje prinosa na državne obveznice, pokazuje koliko su podijeljena mišljenja o tome kako suzbiti tu krizu.

 

Oko 80% dionica izgubilo na vrijednosti

Obujam trgovanja bio je iznadprosječan, što ukazuje na užurbano povlačenje ulagača s tržišta. Na defanzivu ulagača ukazuje i 12-postotni skok VIX 'indeks straha' čikaške burze opcija, zbog čega se našao nadomak 40 bodova, najvišoj razini u ovoj godini. To pokazuje da su ulagači spremni platiti više kako bi osigurali svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

Ulagače nije ohrabrio ni predsjednik SAD-a Barack Obama koji je dan prije najavio paket mjera za poticanje zapošljavanja, vrijedan 447 milijardi dolara. S obzirom na nedavne svađe u Kongresu o proračunskom deficitu i povećanju razine zaduženja države, ulagači nisu sigurni da će Obamin prijedlog dobiti 'zeleno svjetlo' u parlamentu.

Jučer su zaredale i loše vijesti s korporativne scene. Bank of America najavila je 40.000 otkaza samo u prvom valu restrukturiranja. Cijena dionice najveće američke banke potonula je više od 3 posto. Dionica McDonald'sa pojeftinila je, pak, više od 4 posto, nakon što je taj lanac restorana brze hrane izvijestio o slabijem nego što se očekivalo rastu prodaje u svijetu tijekom kolovoza.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 2,35 posto, na 5.214 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 4,04 posto, na 5.189 bodova, a pariški CAC 3,60 posto, na 2.974 boda. (Hina/dk)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox