Za projekte javno privatnog partnerstva planirano 15 milijardi kuna

Za projekte javno-privatnog partnerstva (JPP), koji Hrvatskoj pružaju nove prilike za poboljšanje i veću dostupnost javne infrastrukture, Vlada je predvidjela 15 milijardi kuna u srednjeročnom razdoblju, a već idući mjesec mogli bi krenuti i prvi natječaji za traženje partnera za prvi blok projekata ukupno vrijednih 748 milijuna kuna.

Istaknuo je to danas predsjednik Upravnog odbora Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) Dragan Marčinko pred više od sto predstavnika škola, dječjih vrtića, bolnica, tvrtki i institucija iz Zagreba i okolice na radionici o JPP-u koju su organizirali taj Centar, Agencije za javno privatno partnerstvo (AJPP) i tjednik Lider.

To je ujedno prva radionica o JPP, nakon koje idući tjedan slijede još u Rijeci i Osijeku, potom i u Splitu, kako bi se lokalnoj zajednici približio model, uvjeti i korisnost provedbe projekata JPP-a. Objava natječaja za prvi blok projekta u listopadu ovisit će o, kaže Marčinko, i o provjeri tih projekata, mogućnosti zaduženja i plaćanja u Ministarstvu financija i Agenciji za JPP, a riječ je o projektima za nekoliko škola u Varaždinu, bolnica u Varaždinu i Popovači, skladištima za MORH i drugim. U svemu se dosta očekuje i od županija i gradova, ali za sada je najbitnije da oni nominiraju projekte, nakon čega će se provjeriti jesu li ti projekti mogući po modelu JPP, a što propisuje novi zakon o JPP-u.

Marčinko je istaknuo i da je u tim projektima uvijek više partnera, i javnih i privatnih (gradovi, županije, ministarstva, agencije, CEI, financijeri, banke, fondovi, izvođači, dobavljači i drugi) pa se i ugovori sklapaju s njih 10, 15, možda i više, koji čine kao mali konzorcij i dijele rizik i odgovornost.

Realizirano samo 13 JPP projekata

Napominje da je do sada u samostalnoj Hrvatskoj realizirano samo 13 pravih JPP projekata (nekoliko škola u Varaždinu i Varaždinskoj županiji, u Koprivnici i Međimurju, Autobusni kolodvor u Osijeku te dvije sportske dvorane u Splitu i Varaždinu), čija je ukupna vrijednost bila 640 milijuna kuna. To je za sto milijuna kuna manje samo od prvog bloka tih projekata koji se sada planiraju napraviti u Hrvatskoj, što po Marčinku najbolje govori o ozbiljnosti ove Vlade, ali i potencijalu Hrvatske za takve projekte.

Projekti JPP-a samo su dio velikog novog investicijskog ciklusa od 120 milijardi kuna kojeg pokreće ova Vlada, a tu su još uključeni i projekti obnovljivih izvora energije, veliki energetski objekti i drugi, kazao je Marčinko.

Predstavljajući novi zakon o JPP te prateću uredbu o provedbi ravnatelj AJPP-a Damir Juričić istaknuo je da je JPP zapravo suradnja najmanje tri partnera javnog i privatnog sektora u rekonstrukciji, izgradnji, financiranju, održavanju i upravljanju javnom infrastrukturom na dugo razdoblje, što u Hrvatskoj može biti pet do 40 godina. (Hina/HT)

 

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox