Zabrinutosti oko Italije pogodile euro

Euro je u utorak oslabio prema ostalim značajnim stranim valutama na međunarodnim tržištima nakon što je postalo upitno hoće li Kina priskočiti u pomoć Italiji kupnjom obveznica, a dodatni pritisak stvorila mu je aukcija talijanskih obveznica na kojoj je Rim bio prisiljen platiti vrlo visoku cijenu zaduživanja.

Euro se tako spustio na 1,3557 dolara nakon što je novinska agencija Market News International objavila da Kina možda neće kupovati talijanske državne obveznice. Prije te vijesti dosegnuo je nakratko 1,3696 dolara, temeljem napisa u Financial Timesu da je Italija pozvala Kinu da kupi njezine obveznice.

Prema jenu je tijekom dana jedinstvena europska valuta oslabjela za jedan posto, na 104,41 jena. I dolar je oslabio prema jenu, premda skromnih 0,2 posto, na 77,08 jena. U odnosu na švicarski franak tečaj eura zadržao se gotovo nepromijenjen na oko 1,2030 franaka. Dolar je pak prema franku ojačao 0,3 posto, na 88,30 centima.

 

Talijanske državne obveznice

Euro se u utorak oporavio nakon ranijih gubitaka tijekom dana, no ne zadugo, a pod novim pritiskom prodaja našao se odmah po objavi rezultata s budno praćene aukcije koji su pokazali da je Rim bio prisiljen platiti višu cijenu zaduživanja pri prodaji novih petogodišnjih obveznica. Potom se njime trgovalo po tečaju od oko 1,3615 dolara.

Rezultati aukcije pokazuju da je potražnja za talijanskim dužničkim papirima oslabjela, pa će euro teško moći nastaviti daljnji rast - kazao je Valentin Marinov, valutni strateg u Citiju.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak je izjavila da Europa čini sve što je u njezinoj moći da spriječi stečaj Grčke, upozorivši također da bi njezin izlaz iz eurozone izazvao domino efekt, te ga treba spriječiti pod svaku cijenu. U ponedjeljak se euro spustio na 1,3495 dolara, najnižu razinu od veljače, te na najnižu razinu prema jenu u posljednjih 10 godina od 103,9 jena. (Hina/dk)

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox